Puhovski za N1: Tomašević sto godina ispred Škore

Vijesti 19. maj 202120:30 > 21:40 0 komentara
N1

Politolog, filozof, aktivista za ljudska prava i politički analitičar Žarko Puhovski gostujući u Pressingu na N1 govorio je o lokalnim izborima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Govoreći o izborima u Zagrebu, Puhovski smatra da je Tomašević sto godina ispred Škore.

Na upit da li promjene na lokalnom nivou znače uvertiru u promjene na ostalim nivoima vlasti u ove dvije države s obzirom na rezuttate u Banjaluci i Zagrebu gdje su pobijedili kandidati koji nisu iz stranaka na vlasti, Puhovski navodi da je za Hrvatsku to zaista jako teško reći jer iduće izbore imaju tek za tri godine.

“To je jako dugo razdoblje u političkom i svakom ljudskom životu. Općenito je pitanje radi li se kod lokalnih izbora o nekoj vrsti atomiziranih nacionalnih parlamentarnih izbora po lokalnim jedinicama ili se doista radi o specifičnim lokalnim osobinama nekih sredina tako da se različite izbore može interpretirati na različite načine. Ono što je razlika po mojem sudu zbivanja u Zagrebu sa tzv. platformomom Možemo! i situacije u Banjaluci jeste u tome što je u Banjaluci jedna nacionalistička skupina zamijenila drugu. To se iz čitavog niza iskaza novog gradonačelnika Banjaluke sasvim jasno moglo čuti dok je u Zagrebu poptuno jasno i riječ je o ljudima koji nisu nacionalisti, to im je sigurna karakteristika. U Sarajevu se ostalo u okviru uobičajenog poretka stvari dok je u Zagrebu riječ o jednoj postmodernoj novoj ekipi. Oni su doista nešto novo”, naveo je Puhovski.

Kako je kazao o izborima u Zagrebu radi se o tome da je ime čitave priče bilo “korupcija”.

“Bandić je ocijenjen kao korumpirani gradonačelnik, najuvjerljivija aktivnost protiv te korupcije je sljedila iz nevladinih organizacija, tu je bio Tomašević, koji su godinama protiv Bandića vodili nepolitičke akcije na ulici, a onda i u Gradskoj skupštini”, kazao je Puhovski.

“Tomašević sto godina ispred Škore”

Kako je kazao, po njemu nema spora ko će postati novi gradonačelnik Zagreba i to će biti Tomislav Tomašević koji ima gotovo četiri puta više glasova od Miroslava Škore.

“On je sto godina ispred Škore. Tomašević jeste postmoderni političar, uključujući i populističke elemente, dok je Škoro političar na nivou početka 20. stoljeća prije 100 godina kada se vodila tzv. kulturna borba. On se opet sada vraća na to da li je Tomašević strani plaćenik, da li ga plaća Soroš ili židovska plutokracija ili ga plaća jedan od hrvatskih tajkuna…”, naveo je Puhovski.

Kako je kazao, zeleno-lijeva koaliciji sada ima veliku šansu, ali i odgovornost jer su dobili veliku većinu u skupštini.

“Imaju tri, četiri godine da pokažu što mogu učiniti. Bit će jako teško, to je veliki grad, kompliciran mehanizam”, dodao je.

Između ostalog je i kazao da HDZ nije poražen tako dugo dok je jači od SDP-a”.

“Da mi je neko prije šest mjeseci rekao da će SDP biti šesta stranka u Zagrebu, to bih smatrao idiotizmom. Čak ni Tuđman u svojim najboljim danima nije uspio zaustaviti SDP i oporbu da budu jaki u Zagrebu. Sada je HDZ značajno jači od SDP-a u Zagrebu, značajno jači od od SDP-a u Osijeku, Splitu i približio im se u Rijeci koja je oduvijek bila SDP-ova utvrda”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!