Puljić: Kada vam Rusi u UN-u čestitaju na govoru onda ste na krivoj strani

Vijesti 04. nov 202208:58 11 komentara
Screenshot:YT

Bh. novinar Ivica Puljić dao je svoj komentar na društvenim mrežama, poslije žestokog govora ambasadora Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Između ostalog, rekao je, "kada vam Rusi u UN-u čestitaju na govoru onda znate da ste na krivoj strani".

“Ispade sad da je Alkalaju nešto onemogućeno. Bio je ambasador u Washingtonu i NATO-u, bio je ministar vanjskih poslova što mu je otvorilo vrata da bude visoki dužnosnik UN-a. S tog je mjesta, nakon jednog skandala, otišao u mirovinu, u Kanadu, da bi ga Komšić angažirao u UN-u. Kažu da Željko Komšić želi zadržati Alkalaja u UN-u, gdje bi sada kao ambasador trebao doći bošnjački kadar tako da je ponudio SDP-u ambasadorsko mjesto u Washingtonu, gdje treba doći hrvatski kadar. Ranije je bila kombinacija da Alkalaj ode u Washington. Kao Hrvat, naravno”, napisao je Puljić.

Dodaje da je prije godinu dana Rusija spriječila da Christian Schmidt govori na Vijeću sigurnosti.

“Umjesto njega to je učinio BiH ambasador Alkalaj, žestoko braneći OHR i Christiana Schmidta od Rusije, Srbije i Dodika. Godinu poslije Rusi čestitaju Alkalaju na govoru protiv Schmidta. Ja sam za Alkalaja nedavno rekao “da spašava obraz BiH” zato što je podigao ruku na Općoj skupštini UN-a kada je Rusija proglašena agresorom u Ukrajini. Ali, preksinoć je Sven Alkalaj, pristajući na Komšićevo ratovanje sa Zapadom, nanio neprocjenjivu štetu BiH”, naveo je Puljić.

Alkalaj je poništio odnose sa zapadnim zemljama, istaknuo je dalje, koji su na meti onima koji BiH ne žele dobro već nekoliko mjeseci.

“Odricati se zapadnih zemalja je politička ludost. Kada vam Rusi u UN-u čestitaju na govoru onda znate da ste na krivoj strani. Ne trčim. Čekam 24 sata. Pročitao još dva puta govor ambasadora Alkaja. Pogledao još jednom video sa sjednice. Mislim da mogu reći da njegov istup na Vijeću sigurnosti predstavlja najveću štetu po vanjsku politiku BiH od vremena odbijanja tzv. aprilskog paketa iz 2002. godine”, zaključio je Puljić.

Podsjećamo, ambasador BiH u UN-u je žestoko kritikovao visokog predstavnika Christiana Schmidta zbog njegove odluke da izvrši izmjene Izbornog zakona na dan održavanja samih izbora. Alkalaj je kazao da je pogrešan termin, ali i suština izmjena, tj. ono što se nameće jer je, po njemu, to doprinijelo daljnjim podjelama i neravnopravnosti građana u državi.

Američka ambasada je u četvrtak u svojoj reakciji ove optužbe bh. ambasadora ocijenila kao “neistinite” ne navodeći argumente za svoju tvrdnju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare