Puljić o Davosu: Tužan sam što tamo budem jedini državljanin BiH

Vijesti 24. maj 202216:29 1 komentar
Svjetski ekonomski forum u Davosu (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Ovogodišnji Svjetski ekonomski forum održava se u švajcarskom alpskom gradiću Davosu nakon dvogodišnje pauze zbog pandemija COVID-19. Na globalno važnom događaju, koji okuplja političke i poslovne lidere, stručnjake i aktiviste, ni ovog puta nema predstavnika iz BiH.

Obratili smo se i Ministarstvu inostranih poslova BiH sa upitom o tome da li je naša država, uopšte, dobila pozivnicu. Nisu odgovorili. Na naš upit, do sada, ostao je nijem i kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Upućeni se slažu, nosioci vlasti su neozbiljni, jer su ovakvi događaji najbolji način za razmjenu iskustava u vrijeme pandemije, rata u Ukrajini, poskupljenja i svih drugih gorućih pitanja, koja okupiraju svijet. Preduzetnik Zoran Puljić, u razgovoru za našu televiziju, rekao je da je sedam, osam puta učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu i u Kini.

“Ove godine se očekuje 2.500 učesnika, od toga 50-ak premijera ili predstavnika država. 300 zvaničnika raznih država i do 1.700 poslovnih ljudi u svijetu. To je mjesto na kojem jedna država zaista mora da bude prisutna. To je mjesto gdje se na javnim i polujavnim sesijama sastaju izuzetno važni ljudi. I mjesto gdje se događa većina evropske diplomatije”, kaže Puljić.

Sasvim je neozbiljno, dalje navodi, da mi kao zemlja koja smo u Evropi jedna od najnerazvijenih i koja treba da sustigne razvijeni svijet, nismo dio tih aktivnosti, ni dio tih razgovora.

“Naši političari ne govore strane jezike. Ne predstavljaju nas, nažalost, u najboljem svjetlu, kada se pojave vani, čast izuzecima. I to je jedan od velikih problema BiH”, kaže nam.

Za razliku od bh. političara, regionalni zvaničnici prepoznaju važnost ovog događaja.

“Znam da je predsjednik Slovenije nekoliko puta bio na tim sastancima. Pred koronu, predsjednik Srbije, gospodin Vučić, sjedio je u prvim redovima ispred predsjednika Kine u tim nekim najvažnijim sesijama foruma, i sada vidimo koliko interesa postoji u Srbiji, koliko stranih investitora iz Kine dolazi u Srbiju. Nije to slučajno, to su ovi forumi na kojima se takvi poslovi dogovaraju. Uvijek mi nekako bude tužno da budem jedini Bosanac i Hercegovac na takvim mjestima jer ja nisam predstavnik države, ne mogu takve dogovore voditi”, zaključuje Puljić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare