Pulmolog objasnio kako je prepoznavao teške upale pluća kod Covida

Vijesti 18. jan 202211:08 > 13:55 1 komentar

Korištenje različitih balona, i pomagala za povećanje kapaciteta pluća kod pacijenata koji su prebolovali Covid nisu od pomoći, smatra pulmolog Edo Selimić, objašnjavajući da su čist vazduh i vrijeme najbolji lijek.

Selimić je pojasnio da se prostor između alveola i krvnih sudova uslijed upala raširi, što smanjuje prenos kisika iz alveole, u krv.

“Kod upalnih procesa taj prostor se širi, kada je taj prostor širok, nema izmjene gasova. Možete upotrebljavati kakve god hoćete sprave, pušite šta god hoćete dok se taj prostor ne vrati, ništa ne pomaže”, rekao je Selimić te potcrtao da za to treba vremena.

Osim toga, ovaj doktor objašnjava da pluća imaju bitnu funkciju da se obnavljaju sama, za brz oporavak, kaže, potreban je čist vazduh.

“Imali smo zagađen zrak u Sarajevu, ne treba vam korona, gripa, dovoljan je ovaj zrak da vas lagano ubija”, rekao je Selimić.

Selimić objašnjava i na osnovu čega su pulmolozi zaključivali kakav bi tok bolesti kod pacijenata sa upalom pluća mogao biti.

“Na početku pandemije se moglo pratiti, bar sam ja to radio, pluća koja su imala jednu mrežastu strukturu sa malim tačkicama-čvorićima, i drugi tip, gdje su se vidjele trakice sa nekim tačkicama, i odmah ste znali ako dođe taj sa mrežastom strukturom, bojte se da će se to komplikovati, a ljudi sa trakicama i čvorićima su elegantno prolazili kroz sve to”, rekao je pulomolog Edo Selimić gostujući u Novom danu N1.

Selimić objašnjava da je primjetan pad tromoembolija u posljednjem periodu, dodaje da se sada radi na principima iskustvene medicine, da oragnizacije poput WHO često mijenjaju smjernice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare