Pulmologinja Momčičević: Sve više mlađih pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Vijesti 09. mar 202113:16 > 15:051 komentar
Izvor: N1

Danica Momčičević, pulmologinja u UKC RS, kazala je za N1 da sve češće imaju pacijente mlađe životne dobi sa težom kliničkom slikom nastalom usljed COVID-19. U ovoj zdravstvenoj ustanovi postoji povećan broj oboljelih, a kako je istakla gošća N1, povećana je potreba za hospitalizacijom.

“Ukupno je povećan broj obolijevanja, susrećemo se sa činjenicom da veći broj pacijenta zahtijeva intenzivno liječenje. Vidimo da oblijevaju mlađe osobe, osobe koje nemaju pridružena oboljenja”, kazala je.

Na UKC je hospitalizovano 283 pacijenta, od toga 40 ima potrebu za intenzivnonm njegom.

“To nije dobar pokazatelj, kapaciteti se pune. Imamo potrebu da otvaramo dodatne kapacitete da obezbijedimo sve pacijente”, rekla je gošća N1.

Dr. Momčičević je kazala da kada pacijent dođe u stanje hospitalizacije – potpuno je nebitno od kojeg je soja obolio.

VEZANE VIJESTI

“Teška slika je teška slika”, kazala je.

“Ko je životno ugrožen – stavljanje mehaničke ventialcije, to je teško. Bitno je u svemu ovome da sa povćenjem ukupnog broja oboljeih imamo povećanje teško oboljelih. Među njima ima osoba mlađih od 30 godina koje nisu imale komorbiditete. Imat ćemo veći broj osoba koje su životno ugroženi. To je suština onoga što apelujemo – poštovati mjere, nositi masku, držati distancu, dezifikovati ruke”, kazala je u Newsroomu na N1.

Momčičević je rekla da kada bi se svi ponašali u skladu s određenim nmjerama – one bi bile dovoljne za suzbijanje zaraze.

“Kada bismo nosili maske, držali distancu, dezinfincirali ruke – to bi dalo rezultate. Međutim – problem je kada imate 80 posto koji poštuju, ako 20 posto ne poštuje to je dovoljan procenat da se virus unese u popualciju. Naš je apel da se poštuju donesene mjere”, kazala je.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovan je 1.251 novi slučaj zaraze korona virusom. Preminulo je 48 osoba, a 370 se oporavilo.

Komentari

Vaš komentar