Puno toga je bilo na stolu, ništa se nije usaglasilo

Vijesti 02. dec 202119:57 > 21:12 1 komentar

Četverodnevni pregovori o reformi izbornog zakonodavstva bh. političara s američkim izaslanikom za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst su završeni, a već za narednu sedmicu najavljenu su ponovo. Posebnih pomaka nije bilo, niti je formiran jedinstven prijedlog izmjena Zakona oko kojeg bi se stranke okupile. No, atmosfera na sastancima, kažu pojedini učesnici, znatno je poboljšana.

Razočarani i zadovoljni

“Radije bih bio s vama na ulici, nego tamo u zgradi”, našalio se Bakir Izetbegović s novinarima po izlasku s još jednog mukotrpnog sastanka. Kritikovao je međunarodne partnere što su od samog početka pregovarali s SDA i HDZ, a nedovoljno s opozicionim i drugim strankama. To im je, tvrdi, strateška greška. Nakon brojnih optužbi da su stranci naklonjeni najviše HDZ-u, Izetbegović pojašnjava:

“Oni insistiraju da se riješi pitanje izbora člana Predsjedništva na način da Hrvati u BiH imaju u odnosu na jednog od trojice presudnu ulogu, da se nađe način da većina hrvatska izabere jednoga, da se model neki nađe, međutim u isto vrijeme insistiraju na tome da se izbrišu prefiksi što odbija gospodin Čović, da čak ni izborne jedinice ne mogu imati bilo kakvu etničku odrednicu”, rekao je Izetbegović.

Stranci nisu naklonjeni HDZ-u, naprotiv, progovara Dragan Čović nakon četiri dana. Puno toga je bilo na stolu, ništa se nije usaglasilo. Ako dogovora ne bude do kraja decembra, neće ga nikad biti, poručio je, te pojasnio dio HDZ-ovog prijedloga:

“Ponudili smo jasne modele kada su u pitanju presude Međunarodnog suda u Strazbura i Ustavnog suda BiH. Tako da uz predznak koji vrlo jasno definira određene odrednice u Ustavu BiH, a to su nazivi konstitutivnih naroda vežemo i dodatak onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda. Drugim riječima otvorili smo vrata da svi budu birani”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Prethodno su s Palmerom i Eichhorst bili i federalni zvaničnici. Pojedini izašli razočarani, drugi prilično zadovoljni.

“Zabrinjavajuća činjenica da predstavnici međunarodne zajednice na dnevni red stavljaju zahtjeve HDZ-a čak su to i verbalizirali na sastanku da je po njihovom zahjevu stavljeno nešto na dnevni red o čemu treba govoriti, a jedna od tih stvari jeste, kako su to predstavnici HDZ-a na sastanku i rekli, oni smatraju da presuda po apelaciji Božo Ljubić nije implementirana i da treba mijenjati Ustav FBiH. Ja sam u ime DF rekao da je ta presuda implementirana jer je sporni član Izbornog zakona brisan”, naveo je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

SDA i HDZ ne mogu da se dogovore

“Danas sam rekao da je u problem u FBIH pored toga što nemamo izvršnu vlast u funkciji u kapacitetu novih izbornih rezultata je činjenica da Dom naroda je praktično postao groblje propisa i zakona koji se politički svjesno zadržavaju tamo, praktično svemo ono što nekome ne odgovara, najčešće HDZ-u”, kazao je Damir Mašić, zastupnik SDP u FBiH.

Sanela Prašović Gadžo, zastupnica SBB u FBiH najavila je da se razgovori nastavljaju već u ponedjeljak, a onda 7. decembra u zgradi EU.

“Međutim ono što je važno jeste da se nekako pod tepih gura činjenica da cijeli zastoj koji imamo u Federaciji BiH od izbora 2018. uzrok je u tome što SDA i HDZ ne mogu da se dogovore”, dodala je Gadžo.

A sastanci o tome oko čega SDA i HDZ ne mogu da se dogovore, o izbornoj reformi, nastavljaju se, kako su najavili lidera ovih stranaka sredinom decembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare