“Pustili smo da nam gosti hodaju ulicama Sarajeva, a po njima žohari”

Vijesti 07. jul 202109:15 > 09:51 5 komentara
Faruk Zametica/N1

Objekti stari više od 100 godina, u blizini sarajevske Katedrale Srca Isusova, objekti od historijskog značaja, danas su, moglo bi se reći, izvor zaraze. Stanari, ugostiteljski i drugi radnici iz ulice Ferhadija znaju najbolje kako je godina boriti se sa žoharima. Ali nisu te štetočine jedini problem. Požalili su se i na miševe, i fekalije koje, kako kažu, skupljaju se i izlaze iz prostora zagrađenog limenom ogradom, tik uz Katedralu. Na tom prostoru trebao se graditi luksuzni hotel Hilton. Rupa u centru grada, stoji već nekoliko godina.

Stanarka ulice Ferhadija za N1 ogorčeno kaže:

“Ograda koju su postavili je suzila prostor. Jedan čovjek tu može samo da prođe. To je mjesto sada za narkomane, ljude koji vrše nuždu, one koji bacaju smeće. Tu je i razbijena čaša, stoji nekoliko dana, niko je nije pokupio”.

Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1

Kako pozvati goste da dođu u Sarajevo?

Gospođa se žalila i Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo. Oni su joj rekli da je za to zadužen KJKP RAD.

“RAD to apsolutno ne radi. Ne možemo porediti Alipašino Polje i Katedralu. Ovdje su turisti. Kako je krenuo taj hotel da se radi, izlaze veliki miševi, žohari… Toliki je smrad. Kako pozvati goste da dođu u Sarajevo”, pita se ona.

Faruk Zametica/N1

 

Iz Općine Stari Grad Sarajevo su za N1 pojasnili ko snosi apsolutnu odgovornost za trenutno stanje u gradu.

“Obavezu provođenja deratizacije, dezinfekcije i dezinskecije na području Kantona Sarajevo, a samim tim i Općine Stari Grad Sarajevo ima Ministarstvo zdravlja Kantona Sarajevo, putem Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i snose apsolutnu odgovornost za trenutno stanje u gradu”, istaknuli su.

Općina Stari Grad, kako su naveli, zatražila je od Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Plan i program obavezne sistemske deratizacije na području KS.

“U dopisu upućenom 03.06.2021. godine Ministarstvo zdravstva KS informisalo je Općinu da je okončana procedura izbora izvođača sistemske deratizacije. Ugovorni izvođač je Sanitacija d.o.o. sa kojim su potpisali ugovor za proljetnu fazu sistemske deratizacije KS. Nepunih mjesec dana poslije toga suočavamo se sa ovakvom situacijom”, kazali su iz Općine.

Osim toga, dodaju, usljed velikog broja upita građana prema mjesnim zajednicama, prošle sedmice je Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad uputila urgenciju i hitni zahtjev izabranom izvođaču sistemske deratizacije, firmi Sanitacija d.o.o i prenijela im zahtjeve građana za dezinsekciju 87 lokacija: javnih površina, napuštenih i ruševnih objekata, mezaristana i igrališta.

“Do danas nismo dobili nikakav odgovor”, navode.

Nezadovoljni i turistički radnici

A, što se tiče pojedinačnih objekata, navode iz Općine Stari Grad, obavljanje sistemske dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije uređeno je Pravilnikom o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

“U smislu odredbi člana 10. navedenog Pravilnika preventivna dezinsekcija (mjera koja se provodi sa ciljem sprječavanja zadržavanja, razmnožavanja, smanjenja populacije štetnih člankonožaca – Arthropoda, u koje spada i žohar) provodi se u utvrđenim rokovima za pojedine objekte i prostore i ista je obaveza vlasnika ili korisnika tih objekata i prostora“, kazali su i dodali:

“Nadalje, u smislu odredbi člana 17. Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, normirana je obaveza etažnih vlasnika zgrade koja ima zajedničke dijelove i uređaje, da zaključe ugovor o upravljanju i korištenju tih zajedničkih dijelova i uređaja, sa upravnikom kojeg oni izaberu.”

Ugostitelji objekata oko Katedrale nisu bili voljni govoriti o ovom problemu. Kako kažu, razlog su gosti, nije im to dobra reklama. Privatno zovu firme za deratizaciju, dezinfekciju i dezinskeciju, nemaju izbora, jer čim vide jednog žohara u objektu, plaše se najezde.

“Kako mi možemo spriječiti ako grad nije spriječio i ako ne vodi nikavu brigu o uređenju”, pita se naša sugovornica.

I turistički radnici su nezadovoljni.

“Plaćamo sve moguće poreze, plaćamo takse na istaknute reklame, sve što se od nas tražilo, mi platimo, a za uzvrat ne dobijemo ništa. Da mi pustimo da nam hodaju gosti, a po njima žohari, to sebi ne trebamo dozvoliti”, kažu nam iz jedne turističke agencije u Ferhadiji.

Prljav i zapušten Stakleni grad

Ruglom grada nazivaju i Stakleni grad. Kažu: To je užas. A da jeste, uvjerila se i ekipa N1.

“Neki dan sam prošla kroz Stakleni grad i sama sebi rekla – kuda krenuh.  To je užas. Smrad. Ako ništa ne možemo, makar možemo srediti da nam je čisto i lijepo”, kaže nam jedna građanka.

Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1

Nadležnima u Općini Stari Grad Sarajevo, uputili smo upit, da li imaju planove za restauraciju Staklenog grada.

Odgovor je da Općina Stari Grad raspolaže sa svega pet poslovnih prostora u Staklenom gradu. Svi ostali poslovni prostori su u privatnom vlasništvu, te kao jedinica lokalne samouprave nemaju ingerenciju niti nadležnost da u ime vlasnika odlučuju na koji način će se vršiti održavanje tih prostora ili uređenje.

“Ono što Općina Stari Grad kontinuirano radi na području cijele općine, pa i Staklenog grada je nadzor urbanističko-građevinskih i komunalnih inspektora i sankcionisanje svih prekršitelja zakonskih propisa. Konkretno u Staklenom gradu poduzimaju se mjere za uklanjanje neadekvatnog reklamiranja poslovnih prostora i ostalih sadržaja koji dodatno devastiraju ovu lokaciju, kao i mjere na čišćenju i odvoženju otpada iz unutrašnjih prostora (dvorišta). Samo u toku ovog mjeseca, Služba za opću upravu i inspekcijske poslove je izvršila uklanjanje pet nelegalnih reklama u Staklenom gradu i jednog reklamnog displeya, a u toku je donošenje rješenja i prekršajnog naloga protiv još jednog vlasnika poslovnog prostora u Staklenom gradu zbog neuklanjanja otpada“, naveli su u odgovoru.

Ističu nadležna inspekcija svakodnevno ulaže napore kako bi se gradnja, postavljanje reklama, korištenje javnih površina u Starom Gradu i drugo držali u zakonskim okvirima, te istovremeno apeluju na građane da imaju odgovoran odnos prema javnom dobru i prestanu se ponašati na način da narušavaju izgled, imidž i ljepotu uže gradske jezgre.

Šta je sa gradnjom hotela Hilton?

Kada je u pitanju izgradnja hotela Hilton iz Općine su nam odgovorili:

“Investitor “KOL” d.o.o. Sarajevo je putem izvođača radova “Neimari” d.o.o. Sarajevo, Službi za opću upravu i inspekcijske poslove dana 16.04.2020.godine prijavio početak građenja poslovnog objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije 16. Prethodno je Općina Stari Grad Sarajevo ovom investitoru izdala odobrenje za građenje za radove izgradnje poslovnog objekta – hotela na mjestu srušenog stambeno-poslovnog objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije 16”. 

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove, tvrde, vrši redovne kontrole gradilišta, te provodi redovan nadzor kako bi se spriječila eventualna nedozvoljena gradnja ili opasnost po građane i imovinu.

S tim u vezi, Služba za opću upravu i inspekcijske poslove je 28.12.2020. godine donijela rješenje prema investitoru i izvođaču radova o otklanjanju opasnosti za građane koju predstavlja izvedena građevinska jama na ovom lokalitetu.

“Nakon toga je izvođač radova obavijestio našu službu o raskidu ugovora sa investitorom, te se komunikacija nastavila putem punomoćnika. Općina je postavila znakove i trake upozorenja na gradilištu, a punomoćnik je obavijestio Službu za opću upravu i inspekcijske poslove da će radovi biti nastavljeni 26.04.2021. godine”, navode.

Faruk Zametica/N1

 

Kako radovi nisu nastavljeni u navedenom roku, Služba za opću upravu i inspekcijske poslove donijela je, kažu nam iz Općine, prekršajni nalog protiv investitora u iznosu od 10.000 KM. U međuvremenu, investitor je još jednom promijenio punomoćnika.

“Služba za opću upravu i inspekcijske poslove nastavlja djelovati u skladu sa Zakonom o inspekcijama, te ukoliko se radovi ne nastave bit će izdati novi prekršajni nalozi prema odgovornom licu investitora sa znatno višim iznosima. Krajnja mogućnost kojoj se može pristupiti je zatrpavanje iskopane građevinske jame nakon što se iscrpe sve druge opcije”, kazali su. Što bi, prema mišljenu građana i bila dobra opcija.

Na kraju, dodaju da je investitor KOL d.o.o. apsolutni vlasnik zemljišta na kojem se izvode radovi, te da Općina može djelovati samo u oblasti inspekcijskog nadzora.

“Tačno je da je investitor prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa Općinom Stari Grad 2016. godine najavio izgradnju Hotela Hilton, ali isto tako Općina raspolaže i nezvaničnim informacijama prema kojim isti prodaje pomenuto zemljište i traži zainteresovanog kupca”, rečeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Dok nadležni sporo reaguju, kako smo i navikli, građani ispaštaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare