“Pustili su da se dogodi genocid, pa što bi onda pustili da film dobije Oscara?”

Vijesti 26. apr 202112:25 > 12:30 5 komentara
Facebook

Predsjedavajući Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković oglasio se nakon što film Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?", koji tematizira genocid u Srebrenici, nije dobio Oscara.

“Nisam stručnjak za filmske kritike, ali ako legenda te kritike, Kenneth Turan, kaže da mu nije jasno da film o srebreničkom genocidu, ‘Quo Vadis Aida’, nije dobio Oscara te da tu puzzlu ne može da riješi, kao Srebrenčanin, laik, reći ću sljedeće, da svima olakšam rješavanje puzzle… Da izuzmemo činjenicu da smo mi periferna zemlja za taj moćni zapad, a da smo bez para, to da ne govorim. Znate li da je u Bosni i Hercegovini trebalo da bude ubijeno 100.000 ljudi a dva miliona raseljeno da bi taj zapad tek onda zaustavio rat…”, naveo je Duraković.

Nisam stručnjak za filmske kritike, ali ako legenda te kritike, Kenneth Turan, kaže da mu nije jasno da film o…

Posted by Ćamil Duraković on Sunday, April 25, 2021

Kako je, kazao pustili su da padne i Srebrenica, i iako je bila “zaštićena zona UN-a”, ubijeno je preko 8.300 osoba…

“Pustili su da se dogodi genocid. Nakon toga, pustili su Karadžića da bježi 14 godina, a Ratka Mladića 16… Pa što bi onda pustili da film dobije Oscara? Koji dio puzzle ovdje nije jasan?”, naveo je Duraković.

Danski film “Another Round” Thomasa Vinterberga dobitnik je prestižne filmske nagrade Oscar u kategoriji za najbolji strani film.

U istoj kategoriji je bio nominovan i bosanskohercegovački film ”Quo Vadis, Aida?”, Jasmile Žbanić.

“Another Round” bio je najveća konkurencija bh. ostvarenju. U istoj kategoriji su bili i filmovi “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Brojni svjetski časopisi su predviđali da će “Another Round” dobiti Oscara u kategoriji za najbolji strani film, ali su ostavljali i mogućnost da će ”zlatni kipić” otići u Bosnu i Hercegovinu.

Film Jasmile Žbanić ”Quo Vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici, a premijerno je prikazan u septembru prošle godine, nakon čega je dobio brojna priznanja širom svijeta.

Bosna i Hercegovina je ostala na jednom Oscaru, koji je prije 20 godina dobio Danis Tanović za film “Ničija zemlja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare