Put izbjeglica: Iz Ukrajine je stigla u Međugorje, danas je prepuštena sama sebi

Vijesti 25. jun 202209:12 > 09:21 3 komentara
N1/Kristina na radnom mjestu

Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu traje već četiri mjeseca. Milioni Ukrajinaca su napustili svoje domove i otišli u izbjeglištvo u zemlje širom Evrope. Neki su spas našli u BiH, a danas su prepušteni sami sebi.

Dio ukrajinskih izbjeglica, kada je počeo rat, spas je našao u Međugorju. Među njima je bila i Kristina, četrnaestogodišnja djevojčica.

Mjesec dana je bila u kolektivnom smještaju sa svojim sugrađanima u Međugorju i nakog toga odlaze u Republiku Hrvatsku, tačnije, dio njih je završio u gradovima Makarske rivijere.

Kristini smo sreli u Gracu, malom turističkom mjestu, kako svoj novac zarađaje u jednom ugostiteljskom objektu. Sezona je počela, a Kristina se na engleskom jeziku sporazumijeva sa turistima koji uživaju u ljepotama Jadrana.

“Ja sam u BiH, u Međugorje, došla na početku ruske agresije. Roditelji su me samu poslali sa drugim izbjeglicama. Ja sam iz jednog malog mjesta u blizini grada Lavova. Trenutno živim u jednom hotelu u Podacama, a radim u Gracu”, kaže Kristina koju smo fotografisali imajući u vidu da je maloljetna i sa ciljem da zaštitimo njen identitet.

Na pitanje ‘Da li je sretna?’, Kristina kaže:

“Pa, nije mi loše, ali imam želju samo da se vratim svojim roditeljima i prijateljima, ovdje smo prepušteni sami sebi”.

N1/Kristina na radnom mjestu
N1
N1
N1

Mnoge izbjeglice iz Ukrajine se u BiH i Hrvatskoj se snalaze na razne načine kako bi zaradili neki novac i kako bi ove teške dane do povratka u svoju domovinu lakše podnijeli.

Ovo je samo jedna sudbina od nekoliko miliona, koliko ih je napustilo Ukrajinu, u posljednja četiri mjeseca.

“Ovdje imam nekoliko prijatelja, čujem se često sa drugovima u Ukrajini”, za kraj kaže Kristina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare