Putin naredio hapšenje svog nekadašnjeg ključnog špijuna koji je ratovao u BiH

Vijesti 17. aug 202215:09 > 15:14 1 komentar
Pavel Byrkin/Afp, Max Vetrov/Afp

Režim Vladimira Putina pritvorio je jednog od donedavno najvažnijih ljudi u Ukrajini, i to dok se inkognito pokušao probiti na prvu crtu bojišnice.

Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, jedan je od ključnih ruskih bivših špijuna i separatista u napadnutoj zemlji, još otkako je 2014. počela ruska balvan-revolucija u Donjecku i istočnim dijelovima Ukrajine. Ovaj umirovljeni časnik ruskih specijalaca borio se svojedobno i na srpskoj strani u ratu u BiH.

Povezan s Putinovom obavještajnom službom FSB-om, kojoj je nekad bio i šef, Girkin je s godinama je stekao kultni status među ruskim nacionalistima, a jedno je vrijeme figurirao i kao ministar obrane separatističkih ukrajinskih pokrajina.

Nisu mu previše naštetile ni glasine o brojnim okrutnostima prema tamošnjim zarobljenicima, no nakon što je njegovom zaslugom (ili greškom) u srpnju 2014. oboren civilni let MH17 Malaysia Airlinesa, kad je poginulo svih 298 putnika, režim u Kremlju postupno je s njime zahladio odnose. Velik broj poginulih na ovom letu bili su nizozemski državljani, pa je Nizozemska 2019. Girkina optužila za ubistvo i sudi mu u Haagu u odsutnosti. Moskva je sve do danas ipak ignorirala nalog za njegovo hapšenje.

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu Girkin uglavnom daleko od fronta objavljuje snimke u kojima kritizira poteze ruskog rukovodstva, a nerijetko je znao i otkrivati tajne ili nezgodne detalje o zbivanjima u ruskoj ili separatističkoj vojsci. Sve je to radio pod zastavom tobožnje osobne frustracije zbog sporog napredovanja i neznalačkog vođenja rata od ruskog vojnog vrha.

Sad najednom stiže vijest kako je Girkin bez svojih prepoznatljivih brkova, koje je očito uklonio radi kamuflaže, uhićen i pritvoren od ruskih snaga na Krimu. Navodno je pokušao s Krima tajno prijeći u Hersonsku oblast kako bi se pridružio ruskim borcima, sudeći po informacijama koje je objavio Girkinov suradnik Aleksandar Žučkovski.

Igor Strelkov je pokušao doći do fronta kako bi se borio kao običan vojnik, ali je pritvoren na Krimu i to mu je onemogućeno. Apsurdno je da se čovjeka koji je spreman dati život za domovinu nasilno sprječava da pruži svoj doprinos, dok se istodobno svima drugima daje prilika da odu na front. Strelkov nije imao nikakve političke namjere i nije kanio izazvati pomutnju u Novorusiji (kako Putinov režim naziva novookupirane krajeve, op. a.) – izjavio je Girkinov suradnik Žučkovski na Telegram kanalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare