Putin nije jedini. Ko sve nije pozvan na sprovod kraljice?

Svijet 14. sep 202211:40 1 komentar
Christopher Furlong / POOL / AFP

Sprovod kraljice Elizabete II. u ponedjeljak u Londonu smatra se jednim od najvećih okupljanja šefova država i članova kraljevskih porodica u nekoliko posljednjih decenija, a time predstavlja i vrlo izazovan sigurnosni događaj.

Pozivnice za sprovod poslane su preko vikenda i očekuje se dolazak oko 500 visokih dužnosnika i državnika iz cijelog svijeta.

Većina svjetskih vođa stiže komercijalnim letovima, a na mjesto ispraćaja bit će prebačeni posebni prijevozom. Ispraćaj će se održati u Westminsterskoj opatiji koja prima oko 2.000 ljudi.

Ko nije pozvan?

Kako doznaje BBC, na sprovod nisu pozvani predstavnici Rusije, Bjelorusije i Mijanmara.

Diplomatski odnosi Velike Britanije i Rusije potpuno su narušeni nakon ruske invazije na Ukrajinu, a i glasnogovornik Kremlja je prošle sedmice rekao da ne razmišlja o odlasku na kraljičin sprovod.

Invazija je djelomice pokrenuta i s područja Bjelorusije čiji je predsjednik Aleksandar Lukašenko jedan od najbložih Putinovih saveznika.

Osim toga, Velika Britanija je u velikoj mjeri povukla diplomate iz Mijanmara nakon vojnog udara u februaru 2021. godine

Ko sve dolazi?

Članovi europskih kraljevskih porodica

Očekuje se dolazak brojnih članova kraljevskih porodica u Europi od kojih su mnogi u srodstvu s kraljicom Elizabetom.

Dolazak su potvrdili belgijski kralj Filip i kraljica Matilda, kao i kralj Willem-Alexander i njegova supruga kraljica Maxima, zajedno s njegovom majkom bivšom nizozemskom kraljicom princezom Beatrix.

I kralj Filip i kraljica Letizia od Španjolske su prihvatili poziv kao i članovi norveške, švedske i danske kraljevske obitelji.

Američki predsjednici

Bijela kuća potvrdila je dolazak aktualnog predsjednika SAD-a Joea Bidena i prve dame Jill Biden.

Još uvijek nije poznato ko je od bivši predsjednika sve pozvan, ali zna se da Jimmy Carter, američki predsjednik između 1977. i 1981. nije dobio pozivnicu.

Šefovi Commonwealtha

Očekuje se i dolazak i šefova država Commonwealtha. Pozivnicu je prihvatio australski premijer Anthony Albanese lkao i novozelandska premijerka Jacinda Ardern te kanadski premijer Justin Trudeau.

Navodno su potvrdili da stižu i premijerka Bangladeša Sheikh Hasina i predsjednik Šri Lanke Ranil Wickremesinghe.

Indijski premijer Narendra Modi još nije potvrdio dolazak.

Ostale svjetske vođe

Pozivnice su prihvatili irski premijer Micheal Martin, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

Stiže i predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, a potvrđeno je i da stiže hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Dolazak su potvrdili i južnokorejski predsjednik Yoon Suk-Yeol kao i brazilski Jair Bolsonaro.

Pretpostavlja se da stižu i japanski car Naruhito, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Još nije poznato dolazi li kineski predsjednik Xi Jinping dok će Iran predstavljati samo veleposlanik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare