Putin priznaje proruske pokrajine i krši mirovni sporazum?

Vijesti 21. feb 202219:39 > 19:44 4 komentara
Vladimir Putin (Thibault Camus/Pool via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratit će se javnosti putem televizije, objavili su ruski mediji. U tom će obraćanju kako tvrde svjetski mediji potvrditi da priznaje separatističke pokrajine u Ukrajini kao nezavisne republike.

Putin će priznati proruske pobunjeničke teritorije u Ukrajini kao nezavisne republike, potvrdio je Kremlj, a javlja AFP.

Podsjetimo, evropski i NATO zvaničnici upozoravali su da bi taj potez mogao biti povod za invaziju, jer Rusija u tom slučaju ima razlog da “brani građane pokrajina” koji većinom posjeduju ruski pasoš. Priznanje takođe znači i unilaterarno kršenje mirovnog sporazuma.

Vladimir Putin informirao je predsjednika Francuske i kancelara Njemačke o rezultatima sjednice Vijeća za sigurnost Ruske federacije. Na sjednici se razmatrala trenutna situacija u Donbasu u kontekstu zahtjeva Dume za priznanjem Narodne republike Donjeck i Narodne republuke Luhansk. Danas su vodstva DNR-a i LNR-a da se u vezi s vojnom agresijom ukrajinskih vlasti i operacijom granatiranja, koje je dovelo do patnji civilne populacije, apelirala da ih se prizna kao suverene“, stoji u saopštenju  Kremlja.

Njemački premijer Olaf Scholz održava hitne razgovore s “najbližim partnerima” nakon Putinovog poteza.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za odbranu, objavila je Elizejska palača.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensik na Twitteru je napisao: “Obzirom na izjave izrečene na sastanku Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, obavio sam hitne konzultacije s Emmanuelom Macronom i Olafom Scjholzom te sazvao sjednicu Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare