“Racionalno smo se ponijeli u ukrajinskoj krizi i omogućili Sarajevu plin”

Vijesti 16. jun 202218:07 > 19:16 0 komentara

Predsjednik Ujedinjene Srpske i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nenad Stevandić govorio je za N1 o sporazumu i dokumentu iz Brisela, odluci Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH da se obezbijedi novac za Centralnu izbornu komisiju (CIK) pred izbore, predstojećim Općim izborima...

Tvrdnje opozicije u Republici Srpskoj da se u “briselskom dokumentu” nalaze tačke koje će u konačnici ukinuti entitetska glasanja u BiH, domove naroda i da su SNSD i koalicioni partneri koji čine vlast u BiH izdajice, Stevandić kaže kako se to ne nalazi u dokumentu i da su jasno naglasili da žele BiH u EU i da je Ustav BiH kompaktibilan sa politikom EU.

Na pitanje da li ova izjava da dokument iz Brisela nema obavezujuću snagu znači da i nema namjeru ispoštovati ono što je sa drugim političkim liderima usaglasio u Briselu, Stevandić je rekao:

“Ja sam rekao da neću potpisivati nikakav dokument bez analize i konsultacije. Primio sam sve k znanju. BiH je kompaktibilna svojim Ustavom za kandidatski status i prijem u EU. U jednom od pasusa smo konstatovali da se BiH sastoji od entiteta i Brčko Disktrikta.”

Istakao je da ima stvari koje se njima možda ne dopadaju u dokumentu kao ona u kojoj se treba pridružiti sankcijama Rusiji, ali da će se slijediti odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

“Mi smo se okupili oko evropskog puta BiH i tu je naše mjesto. Ne trebamo biti slijepo poslušni na sve, nisu ni neke druge članice, vidite Mađarsku i Poljsku”, kaže Stevandić. “Mislim da smo se vrlo racionalno ponijeli na početku ukrajinske krize. Držali smo distancu, da Sarajevu obezbijedimo plin i gas, da BiH ne bude neprijateljska zemlja. Bez obzira na različite stavove obezbijedili smo građanski mir u BiH. Nisu ni bošnjački političari tjerali ‘mak na konac’ i trčali sa osudama”, kaže Stevandić objašnjavajući zašto političari iz RS nisu bili za da BiH uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Detalje briselskog sporazuma pročitajte OVDJE.

“Preduhitrili smo Schmidta”

Stevandić kaže kako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije svojom odlukom omogućio novac CIK-u za predstojeće izbore, već institucije BiH. Na pitanje da li je slučajnost da je Vijeće ministara BiH omogućilo novac kojeg je CIK čekao danima baš u trenutku kada je Schmidt iskoristio bonske ovlasti, kaže:

“Preduhitrili smo Schmidta. Pokušao je da se postavi iznad svega, on je bog i batina….”

Schmidt upotrijebio bonske ovlasti: CIK će dobiti traženi novac za izbore

Za kraj je rekao kako se smatra relevantnom osobom da bude ispred svoje stranke kandidat za predstojeće izbore na nekoj od funkcija, ali da koalicija misli da to trebaju biti kandidati SNSD-a. Odluku će donijeti na GO stranke kaže, i dodaje da neće biti onaj koji će praviti podjele u koaliciji bez obzira na to ko budu kandidati za izbore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!