Grlić Radman stigao u Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Vijesti 14. apr 202116:17 > 16:20 2 komentara
N1

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman stigao je u Ministarstvo vanjskih poslova BiH gdje se treba sastati sa ministricom Biserom Turković.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman će boraviti u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Radman je sa saradnicima posjetio danas reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Huseina ef. Kavazovića.

Grlić Radman zahvalio se reisu na susretu i konstruktivnom razgovoru, ističući važnost međureligijskog dijaloga u BiH.

“Tradicionalno dobri odnosi između dvije države i dva naroda, koji su posljednjih decenija povremeno opterećivani dešavanjima u regionu, moraju se poboljšavati i produbljivati”, usaglasili su se sagovornici.

Posjetio je i kardinala Vinka Puljića.  Dejtonski mirovni sporazum i euroatlantski put BiH bile su teme o kojima su razgovarali.

Podrška

Kardinal Puljić istakao je kako je važan put dijaloga, posebno BiH i RH, a kako bi se “uklonile neugodne priče koje se pojavljuju u medijima”.

“Uvjeren sam da će lični susreti doprinijeti da se stvori jedna zdravija klima saradnje. Htjeli mi to ili, kao države smo upućeni jedni na druge: Pogotovo mi Hrvati katolici ovisimo i materijalno i politički kao podrška ovdje. Jer, Hrvatska je bila supotpisnica Dejtonskog sporazuma, a taj sporazum nikako sprovesti. Natežu ga k'o žvakaću gumu. Nadam se da će se stvoriti struktura užljebljavanja normalne države u kojoj će biti jednaka prava i ljudske slobode za sve narode”, kazao je Puljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare