Radman: Želimo pokazati solidarnost, dostavit ćemo cjepiva BiH

Vijesti 14. apr 202117:57 2 komentara
N1

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, kazao je danas na press konferenciji u Sarajevu, da će Hrvatska donirati određenu količinu vakcina Bosni i Hercegovini.

“Želimo pokazati solidarnost. Uskoro ćemo dostavit cjepiva BiH, ali moramo dogovoriti pravno-tehnički okvir. Vjerujemo da će se to realizirati skoro, i da ćemo imati više informacija o količini i podijelit ćemo to sa vama i javnosti”, kazao je Radman.

Naveo je da je na sastanku sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković razgovaro o spremnosti o svim bilateralnim pitanjima.

“Imali smo namjeru organizovati susrete sa Vijeća ministara i Vladom Republike Hrvatske, ali nas je Covid spriječio”, istaknuo je, dodavši da će se to ipak uskoro dogoditi.

Kazao je da Hrvatska želi pomoći BiH na njenom evropskom putu.

Govoreći o non-paper, neslužbenom diplomatskom dokumentu o Bosni i Hercegovini, čiji je pokretač Hrvatska, rekao je “ko može bolje predstaviti BiH i znati probleme i nastojanja nego Hrvatska”.

Mi smo jedina zemlja EU koja graniči sa BiH“, rekao je.

Istaknuo je da će intevizirat susrete jer je jako važno da se skoro susretnu kako bi dogovarali oko turizma i prelaska granice.

“Pandemija nas je zakočila sve u radu, a na izazove moramo imati odgovarajuća rješenja“, dodao je.

Podsjetimo, Radman boravi u dvodnevnoj posjeti BiH. Ranije se sastao sa kardinalom Vinkom Puljićem, reisom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare