Radmanović: Sarajevo pokazuje da je BiH nemoguća, ne Banjaluka i SNSD

Vijesti 21. sep 202117:46 > 19:34 7 komentara
N1

Član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH i funkcioner SNSD-a Nebojša Radmanović kazao je kako ova stranka ne ruši BiH već da to radi "sarajevski politički krug i predsjedavajući Predsjedništva BiH". Naveo je i to kako oni ne blokiraju rad institucija već su digli glas da "ovako više ne može". Poručio je da "ova situacija može skupo koštati BiH".

“Svaki posmatrač će zaključiti da sarajevski politički krug ruši BiH. Ako predsjedavajući Predsjedništva kojem su puna usta države BiH, ruši Ustav BiH, onda je poitpuno jasno ko ruši BiH. Tačno je da je u posljednje vrijeme niz političkih partija iz RS digao glas i rekao ‘ovako više ne može’. Ne radi se o blokadi institucija BiH već upozorenju da se ne može više nastaviti ovako kako se do sada radilo”, rekao je Radmanović u Danu uživo.

“Ovo može skupo koštati BiH”

Kazao je kako “Predsjedništvo BiH, kao najznačajniji organ radi, ali da predsjedavajući Predsjedništva ne dozvoljava da radi kako treba”.

“Tvrdim da nisam prekršio nijedan poslovnik Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Stavljate me u grupu onih koji kao blokiraju rad. Ne možemo uvijek svi misliti i na isti način postavljati stvar i to je ogromna razlika u odnosu na ono što radi predsjedavajući Predsjedništva. Tačno je da ovo izgleda teško za BiH i može je skupo koštati”, upozorio je.

Kazao je kako neko “mora ustati protiv toga je direktor OSA-e, koji je u neprevaziđenim problemima čitavog mandata koji svaki dan izlaze u javnost, sjedi i radi protiv RS”.

“Imamo dokaze za to. Tačno znamo koje aktivnosti se vode direktno protiv RS. Nije samo OSA, ima još jedan dio institucija na nivou BiH”, kazao je.

Na pitanje kako OSA radi protiv RS, rekao je: “Jednostavno radi. Analizirajte posljednje što ste čuli u snimljenom razgovoru i sve će vam biti jasno”.

“Visoki predstavnik ostavio probleme”

Naglasio je kako je potrebno “ukinuti” Zakon kojim se branji negiranje genocida i veličanje ratnih zločina koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Visoki predstavnika je otišao i ostavio probleme čitavoj BiH i njegovom nasljedniku. Moramo doći u situaciju da promijenimo ono što je nametnuo Valentin Inzko”, istakao je.

Govoreći o izbornom zakonu, kazao je kako smatraju da trebaju promjene, ali da je “SDA napravila problem kada je izabrala sadašnju Centralnu izbornu komisiju”.

“SDA mora shvatiti da ovako kako rade ne vodi BiH naprijed nego u raspad. (…) Sarajevo pokazuje da je BiH nemoguća, ne Banjaluka i SNSD”, rekao je Radmanović.

Radmanović: Plate uposlenim u institucijama BiH bit će na vrijeme

Govoreći o buždetu za nivo BiH, naveo je kako ga neće usvojiti, ali da službenici ne trebajku brinut jer će primiti plate.

“Mislim da se dobrim dijelom radnici koji su protestovali jučer bune s pravom. Tačno je da su plate u administraciji institucija BiH male i treba uraditi ozbiljnije pomake. Ali, ovakve plate neće biti ugrožene jer nije usvojen budžer. Potrudit ćemo se i uspjeti da one čak i ne kasne”, poručio je Radmanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare