Radnici “Alumine” iz Zvornika traže da se poništi odluka o prodaji potraživanja

Vijesti 29. jul 202215:22 > 15:23 0 komentara
N1

Radnici kompanije "Alumina" iz Zvornika danas su na protestnom skupu ispred fabrike donijeli zaključak kojim traže da Vlada Republike Srpske do ponedjeljka, 1. augusta, poništi odluku o prodaju državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice "Birač" fočanskoj firmi "Pavgord".

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva u kompaniji “Alumina” Radenko Smiljanić rekao je, a što je jedan od zaključaka, da ako prodaja državnih potraživanja nije moguća usljed zakonskih ograničenja i stečajnog postupka nad Fabrikom glinice “Birač”, onda bi trebalo da se sve to obustavi dok se ne završi stečajni postupak.

Smiljanić je naglasio da će, ukoliko se ne ispoštuju zaključci sa ovog skupa, i Sindikat i radnici nastaviti sa protestima, već od 1. augusta.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da danima pokušava stupiti u kontakt sa Sindikatom “Alumine”, da razgovara, da se vidi gdje su problemi, a ne da se nesporazumi rješavaju na ulici.

On je dodao da treba razgovarati i da, ako ima negdje napravljen porceduralni propust da se vidi gdje je, da se sve vrati na početak i rješava.

Stevanović je naglasio da treba spustiti tenzije, da treba razgovarati, sačuvati radna mjesta i proizvodnju, ali i poziciju kompanije “Alumina” na svjetskom tržištu.

On je podsjetio da je došao na ovaj skup radnika jer nije mogao stupiti u kontakt sa Sindikatom da razgovara o problemima, kao i zato što je dobio informaciju da će prisustvovati neki opozicioni političari, čime bi dobio i političku konotaciju.

Na protestnom skupu govorili su sekretar Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, predsjednik Gradskog odbora Demokratskog narodnog saveza Zvornik Dobrica Kucalović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović, te predstavnici Sindikata i kompanije “Alumina”.

Vlada Republike Srpske donijela je jučer odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija Srpske od Birača u stečaju preduzeću Pavgord, a rok za plaćanje je 12. septembar.

Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a je reagovao na sve ovo rekavši da će sve odluke o otimanju “Alumine” nakon odlaska trenutne vlasti, biti poništene.

“Ako je režim pokrenuo ovo pitanje dva mjeseca pred izbore onda je sasvim jasno da strahuju za gubitak izbora i stoga u žurbi bestidno žele da otmu od radnika i naroda jedan od najvećih privrednih kapaciteta na Balkanu. Neka zna Radovan Višković i njegovi šefovi iz Republike Srpske i iz inostranstva koji su upetljani u ovu otimačinu da će se on lično suočiti sa ozbiljnim posljedicama poslije njihovog odlaska sa vlasti, a sve odluke kojima se otima ovaj gigant od naroda biće poništene i stavljene van snage“, poručio je Govedarica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!