Radnici BHRT-a poručili: Država nema alternativu, nema je ni Javni servis

Vijesti 28. mar 202212:53 > 13:05 4 komentara
N1

U zgradi RTV Doma danas je održan protest uposlenika Javnog servisa BiH i BHRT-a koji se nalaze u teškoj situaciji jer zbog blokiranih računa, njih više od 870 neće primiti platu. Razlog su dugovanja prema Poreznoj upravi, a iza se krije, kako kažu, sistemsko uništavanje ovog servisa. Problem naplate RTV takse je dugogodišnji, a nadležni, ističu, ne rade ništa da to riješe. "Javni servis BiH je pred gašenjem ali borit ćemo se" - poručuju.

Smital: Ne trebaju nam ublehe

Damir Smital, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u kazao je kako su danas ponovo na istom mjestu iz istog razloga kao i prije tri mjeseca i da su radnici u katastrofalnoj situaciji.

“Naša država BiH je osuđena na nesposobne političare kojima su najbitnije njihove fotelje. Neću se obraćati onim politikama koje javno pozivaju na gašenje BHRT-a i miniranje zgrade RTV Doma, nam svrhe. To bi isto bilo da Ukrajinci traže pomoć od Rusije. Neću se obraćati ni lažnim promicateljima evropskih vrijednosti koji javno u PSBiH pozivaju građane da krše zakon i ne plaćaju RTV saksu. Njihovo licemjerje je još veće. Danas se obraćam onima kojima u puna usta BiH, dali sve za BiH i rade samo za BiH. Dame i gospodo, je li vas stid što propada javni servis BHT? Što tri godine mandata niste prostom mrdnuli da se riješi problem finansiranja BHRT-a? Nama ne trebaju obećanja, ublehe i šuplje priče. Radnicima BHRT-a i Javnom servisu potrebni su hitni i konkretni koraci”, rekao je Smital.

N1
N1
N1
N1
N1

Iznio je zahtjeve, a to su: hitna deblokada računa BHRT-a, izmjena Zakona o izvršnom postupku za RTV taksu i izmjena Zakona o RTV sistemu kako, ističe, ne bi krali jedni od drugih.

Divković: Ne odgovaraju im mediji koji su u vlasništvu građana

Od generalnog direktora i menadžmenta BHRT-a traže se da hitno počne rješavati probleme koji nisu vezani za finansiranje, da prestanu mijenjati sistematizaciju za podobne i počnu poštovati radnike te pristupe pregovaranju o kolektivnom ugovoru.

“BiH nema alternativu i neće se ugasiti, a nema alternativu ni Javni servis BiH. Isto kao što BiH stoji na EU putu, tako isto pokušavaju zaustaviti, ugasiti prvi stub, rasvjetu, svjetlo na tom putu – Javni servis BiH”, kazala je Merima Kurtović-Pašalić.

Radnici su kazali kako se igraju sa sudbinama ljudi-uposlenika i njihovih porodica.

Marko Divković, novinar u penziji, podsjetio je na mart 1992. godine kada su na istom mjestu uposlenici RTV Sarajevo održali protestni skup jer su, kako kaže, tadašnji lideri stranaka došli s namjerom da redakciju podijele po nacionalnoj šemi.

“Prebrojavanje krvnih zrnaca u ovoj zemlji postalo uobičajene metoda. Ne odgovara im televizija koja je, kako neki kažu, samo u vlasništvu građana. Ova medijska kuća preživjela je ratne strahote. Neke od politika vam to nisu zaboravile, neke su zanemarile. One koje nisu zaboravile su to uzele za zlo i to pokušavaju provesti”, rekao je Divković.

“Neće vam proći”

Uposlenici su poručili kako je vrijeme da svi počnu raditi svoj posao – od pravosuđa do parlamenta. Podršku je pružio i bh. reditelj Dino Mustafić koji je rekao kako politički pritisak na ovu medijsku kuću traje 25 godina jer nadležni ne rješavaju problem naplate RTV takse. Također, dadao je, na udaru kao i sve što ima prefiks BH.

“Kada ne mogu vladati medijem onda mu presuđuju šutnjom u poslaničkim klupama”, rekao je.

Poručili su : “Dosta je. Mi danas branimo Javni servis i državu BiH. Neće vam proći!”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare