Radnici fabrike Zrak: “Plata nema, direktor nemaran”

Vijesti 03. aug 202119:47 > 21:25 0 komentara

Radnici nekadašnjeg giganta namjenske industrije Pretis i danas u radničkom neposluhu. Kažu, uprava nije ispoštovala potpisani Sporazum odnosno nije im u dogovorenom roku isplatila plaću. Njihov protest danas je dao rezultat. Sa druge strane svoje teško zarađene plaće i dalje traže radnici fabrike Zrak. Kasne im dvije, a kako kažu, niko ne mari kako preživljavaju.

Svoje najbolje godine Mirsad Ademović je proveo radeći u fabrici Zrak. 38 godina je dio kolektiva, priča on, a situacija nikada nije bila alarmantnija. Plata nema, direktor nemaran.

Obustavljena proizvodnja

”Nismo primili ni topli obrok. Ni naknadu za prevoz. Ne možemo se liječiti, ne možemo ovjeriti svoje knjižice. Direktor mjesec dana nije bio u firmi, odnio je pečat. Dakle, mi smo totalno blokirani’‘, kazao je Mirsad Ademović iz Sindikalne organizacije fabrike Zrak.

Radnici su obustavili proizvodnju, traže svoje plate. Fabrici se, tako bar oni saznaju, sprema stečaj.

”Najteža je sada situacija… Posla nemamo ništa. Treću platu zarađujemo, penzijsko, socijalno ništa uvezano nije od 2018. Socijalno ponekad uplati, ali to je možda dva tri mjeseca, to je dvije tri hiljade maraka”, rekao nam je radnik Asim Đozo.

Sa druge strane direktor fabrike Zrak demantuje svoje radnike. Kaže, pečati se nalaze u sekretarijatu firme i poručuje da radnici ne govore istinu.

”Za mjesec juni isplatili smo po 200 KM dakle koliko smo imali raspoloživih sredstava. Danas smo osigurali još jedan dio. Kompletnu platu ćemo isplatiti tokom ove sedmice. Ne kasnimo dvije plate. Mi samo kasnimo dio jedne plate. Dakle, samo dio plate…’‘, naveo je Ismo Hebibović, direktor fabrike Zrak.

No, radnici negiraju njegove tvrdnje, a direktor poručuje da se uvijek žale isti radnici.

”Izvršne sudske presuda koje smo dobili 2008. godine isplatio je 40% za 100 ljudi, nas 40 je ostavio, lagao, lagao… i pobjegao je. Mjesec ne dolazi u firmu”, rekao je radnik Asim Đozo.

Ismo Hebibović, direktor fabrike Zrak je kazao da je postava nezadovoljnih radnika je ostala ista.

”Ja sam 17 direktor firme Zrak. Svaki direktor je ostao na dužnost godinu i par mjeseci. 17 direktora se promijenilo, a postava nezadovoljnih radnika je ostala ista”, istaknuo je.

Radnički neposluh

Sada je na potezu Nadzorni odbor ove fabrike i Vlada FBiH. Naime, Hebibović je podnio ostavku i sada čeka odluku odnosno razrješenje. Radnici pak žele samo ono što su zaradili.

A svoja prava traže i radnici Pretisa. Jučer je na protestu došlo čak i do incidenta. No, radnički neposluh i protest danas je dao rezultat.

”Kada sam krenuo kući dobio sam dojavu od direktorice i iz finansija da je počelo knjiženje i da je počela da liježe na račune. Tako da se sa tim obustavljaju protesti i ljudi se vraćaju svojim radnim mjestima i dužnostima i nadam se da do ovakvih situacija neće dolaziti u budućnosti”, rekao je Enes Hurić iz Sindikata radnika Pretisa.

Politička imenovanja, nemar i nestručnost, kažu radnici, doveli su do toga da su dugogodišnji radnici u strahu, a njihove porodice brinu da li će imati sigurnu egzistenciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!