Radnici Pretisa jutros ponovo protestovali: Za svaku našu platu moramo moliti

Vijesti 31. dec. 202112:46
Podijeli:
Izvor: N1 (Arhiva)

Više od stotinu uposlenika firme Pretis u Vogošći protestovalo je danas zbog, kako navode, zakašnjelih plata i godinama neuplaćenog zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Radnici su se jutros u 7:00 sati okupili u upravnoj zgradi Pretisa i protestovali do 12:00 sati te jasno iznijeli svoje zahtjeve.

“Plate nam se ne isplaćuju redovno od prošle Nove godine koju smo mnogi mi radnici dočekali bez sredstava. Svaki put kada želimo dobiti narađenu platu mi moramo protestovati i moliti, tako je bilo i za oktobarsku platu kada smo protestovali, pa evo sada i za novembarsku. Rekli su da će nam biti uplaćena do 31. decembra, ali evo nije. Danas nam se tokom protesta obratio tehnički direktor koji je rekao da danas zbog praznika ne može biti uplaćena plata, ali da će nastojati da to bude u utorak. Ako tada ne bude, sada obećavamo da ćemo u utorak ponovo od 7:00 sati protestovati”, naveo je Enes Hurić, član sindikata radnika Pretisa.

Dalje je pojasnio da je posljednjih 10 godina zdravstveno i penziono osiguranje u prekidima uplaćivano te da duguju mnogim radnicima.

“Bilo je slučajeva da trudnica nije mogla na preglede jer nije imala zdravstveno osiguranje, dijalizni pacijenti su više od 4.000 KM morali plaćati tretmane i sl. Također prije pola godine su neki radnici poslani u prijevremenu penziju, ali su svi oni penzioneri na čekanju veliki su dugovi prema njima i po 14.000 KM. Svaki put nam obećavaju da će se promijeniti stanje, ali se ništa ne dešava. U Pretisu je zaposleno više od 320 radnika i većina od njih radi u upravi”, poručio je Hurić.

Hurić je poručio da ipak neće odustati od svojih zahtjeva te da će, kako kaže, ako treba svaki put protestovati da bi imali uplaćeno osiguranje i dobili zarađenu platu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar