Radnički neposluh u rudniku Dubrave kod Tuzle: Ne žele smanjenje radnog vremena

Vijesti 27. apr 202222:22 1 komentar

Radnički neposluh u rudniku Dubrave kod Tuzle. Rudari traže da ostane 12-satno radno vrijeme koje bi od 1. maja trebalo biti smanjeno na 8 sati. Sindikati zahtjevaju od rudara da se vrate na posao, a uprava navljuje sankcije protiv buntovnika.

Jutros se okupila treća smjena od sinoć i prva od danas tražeći da ostane 12-satno radno vrijeme za koje su se peticijom uspjeli izboriti prije godinu dana. Rudari sa Dubrava ne slažu se sa novom odlukom uprave Rudnika Kreka, da od 1.maja, bude osmočasovno radno vrijeme.

“Zbog loših prilaza na radlište, zbog finansijskih problema, dolazak i odlazak po 23 ili 24 puta. Jednostavno, ovi ljudi pokazuju da žele 12 sati. Ovo su sve proizvodni radnici”, pojašnjava Hasib Ćatić sa površinskog kopa Dubrave.
I njegov kolega Edis Mujanović je istog mišljenja.

“Ja sam električar i do odlagača gdje je sistem je možda oko 12 kilometara dužine. Zamislite da to sve valja preći sedam ili osam puta. Zato nama odgovara 12 sati radno vrijeme i to nema veze sa onim što oni predstavljaju, nema veze sa sindikatima. Već svima nama odgovara”, kaže Mujanović.

Rudari imaju još jedan zahtjev, a to je povećanje plate jer kažu da im je tako obećano kada su prošle godine išli na proteste u Sarajevo.

“Hoće da nam uzmu noćni rad i da povećaju dolazak na posao. Više troškova i svega. I ovo što imamo plate, hoće da uzmu. Mi to nećemo. Ili 30 % povećanje i to nije mnogo ili neka dođu ovdje i zaključaju. Znači, mi ne odustajemo. Nećemo na pregovore. Mi smo ovdje, znaju gdje smo. Ako im treba rudnik, neka dođu. Ako ne treba, neka zaključaju i idemo kući”, navodi Nevres Alispahić sa površinskog kopa Dubrave.

Sa druge strane, Sindikat Rudnika Kreka tvrdi da zahtjev rudara sa Dubrava da rade po 12 sati, nema zakonsko uporište niti podršku. Sindikat podsjeća da u svim rudnicima u sastavu koncerna, pa i u rudnicima Mramor i Šikulje koji posluju u sklopu Kreke, osmočasovno je radno vrijeme.

„Ovakve aktivnosti nanose ogromnu štetu i utiču na pregovarački proces u kojem reprezentativni sindikati svih rudnika u FBiH, ulažu maksimalne napore da bi se izborio što veći procenat povećanja primanja radnika , a koji se treba početi primjenjivati od 1.maja 2022.godine“, kazali su iz Sindikalnog odbora Rudnika Kreka Tuzla

Isti stav ima i Savez samostalnih sindikata rudnika FBiH koji je zatražio od rudara da se vrate proizvodnji uglja.Uprava rudnika Kreka saopštili su da osmočasovno radno vrijeme je isto za sve rudnike, da povećanje plate ide u skladu sa kolektivnim ugovorom te da će biti sankcionisani oni koji su odgovorni za prekid proizvodnje na Dubravama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare