“Radojičić kao čovjek bi bio prihvatljiv, ali nije u skladu s principima”

Vijesti 08. apr 202116:20 2 komentara
N1

S dnevnog reda današnje sjednica Doma naroda Parlamenta BiH skinuta je tačka o smjeni ministra za ljudska prava BiH Miloša Lučića. Bakir Izetbegović, predsjedavajući ovog Doma, kazao je da je to je urađeno na zahtjev dopredsjedavajućeg Nikole Špirića.

“Čović i ja smo se složili. Vidimo da tu još nema dogovora. Dali smo još vremena SNSD-u da potraži kandidata koji će zamijeniti ministra za ljudska prava. Treba biti nestranački, iz reda Ostalih, afirmisana ličnost u polju zaštite ljudskih prava. Tako je dogovoreno između SDA i SNSD-a”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li je Igor Radojičić odgovarajući kandidat, Izetbegović je odgovorio: “Radojičić je jako eksponiran kao SNSD-ov kadar. Kao čovjek i političar bi bio prihvatljiv, ali nije u skladu s ovim principima”.

Kazao je kako ne mogu očekivati da ispune svaku želju SNSD-a, a da oni tako postpaju prema kadrovima SDA i Senadu Bratiću koji je smijenjen s pozicije potpredsjednika NSRS.

Podsjetimo, smjena ministra za ljudska prava Miloša Lučića izglasana je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH 30. marta ove godine. Smjena je izvršena na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Govoreći o evropskom putu BiH, kazao je kako je dogovoreno značajnije uključivanje Parlamenta, a da je operativna razrada plana na komisijama.

“Bitno je da smo svi pokazali spremnost i želju dase taj proces ubrza”, zaključio je Izetbegović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare