Radončić: Druga strategija za Dodika, Izetbegović nastavio svađalačkom politikom

Vijesti 25. okt 202117:58 > 27. okt 2021 11:16 2 komentara
N1

Lider SBB BiH Fahrudin Radončić danas je za N1 govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH usljed poteza vlasti u entitetu RS, Miloradu Dodiku, visokom predstavniku i drugim temama.

Komentar na Dodikov sastanak sa Vučićem u subotu?

Ja mislim da Dodik provodi vrlo temeljito, taktički, strateški, nekoliko godina jednu politika koja nije dobra za BiH, RS, za njega. On pravi dnevne oscilacije kao EKG, ali to je ozbiljan kontinuitet razvlašćivanja državnih institucija. Od Vučića nije mogao dobiti loš savjet kada je u pitanju regionalna stabilnost. Srbiji ne odgovaraju veliki potresi u RS koji bi i Srbiju povukli na dno“, kazao je i dodao:

“Ja ne spadam u političare koji Dodika lako etiketiraju. Sve što se operativno moglo završiti sa RS i Dodikom, mi smo završili”.

Ja sam pristalica pragmatizma, hajde da riješimo što nije sporno pa ćemo riješavati teže. Mislim da se sa Dodikom trebalo ići drugom strategijom, razgovora, pregovora. Mislim da je Izetbegović nastavio sa svađalačkom politikom. Mislim da stvari treba završavati mudrim strategijama iza scene“, poručio je Radončić.

Da li je kriza ojačala stranke na vlasti?

“Nije stvar u tome što SDA, HDZ, SNSD dobiju izbore, ali problem je dok oni dobijaju svi drugi građani gube. Srbija radi već 50 posto svog puta, mi svoj nismo ni nacrtali. Nacionalne vođe čine sve da probude nesigurnost kod građana”, ističe lider SBB BiH.

Dodao je da “razgovori nemaju alternativu”.

Mislim da je dobro i da Izetbegović razgovara sa Vučićem, razgovori su neophodni i nemaju alternativu. Niko nema pravo da pregovara sa Vučićem o bilo čemu, pregovori se mogu dešavati isključivo u institucijama BiH“.

Sutrašnja sjednica o smjeni Podžića? Kraj krize?

Radi se poruci SNSD-a, svjesno ili nesvjesno, da ipak žele da se vrate u institucije. Što se tiče SBB mi ćemo glasati protiv smjene, ali mislim da je dobro da su se poslanici SNSD-a uključili ad hoc da dolaze na sjednice. Mislim da je važno ovo što radi opozicija u RS, koje su veoma precizno politički se suprostavili gospodinu Dodiku. Bitno je i da opozicija u FBiH skupi snagu i suprotstavi se gospodinu Izetbegoviću“, kazao je Radončić.

Dosadašnji rad visokog predstavnika Schmidta?

Ja sam bio s njim nekih sat vremena, mislim da se radi o veoma potentnom i iskusnom diplomatu. Potpuno sam siguran da on ima plan djelovanja i da traži podršku za svoj plan. Ono što mogu da apelujem, ako imate prvu odluku NSRS glede Agencije za lijekove, bilo bi veoma dobro. VIsoki predstavnici imaju obavezu da poštuju principe Dejtonskog ugovora“.

“Dajte mi kanton, za četiri godine će biti mali Dubai”

Opozicioni blok?

Svako se bori za svoje biračko tijelo, tako smo se i sa “Trojkom” razišli. Ja javno govorim, ako ste zaustavili radove na Prvoj transverzali, da prugu od Ilidže do centra radite na način kako se očekuje.. Mi ćemo biti veoma precizna opozicija. Gospodin Konaković je bio tri godine premijer, godinu dana je bila “Šestorka”, sad “Trojka”, ako ne počnu sa pravim i ozbiljnim radovima koji će od Sarajeva napraviti prijestolnicu, ja ću otvoreno reći: Građani kantona, dajte mi kanton. Vjerujte za četiri godine ovo će biti mali Dubai. Ako smo kao privatna kompanija napravili ovoliko, možete misliti šta bismo uradili sa tolikom kolektivnom energijom i budžetom“.

Radončić je kazao da se EU umorila od prijema novih članica što domaći političari koriste.

EU se očigledno umorila od prijema novih članica, a imate potpunu neodgovornost od naših vlasti jer mislim da dijelu političara ne odgovara ulazak u EU. To sam govorio i 2012/2013 kada sam bio ministar sigurnosti, to je ono što najviše plaši naše političare koji kažu “Hajmo mi u NATO, a za EU nećemo žuriti“”.

Smjena Gordane Tadić?

Mislim da VSTV treba da radi samostalno, bez utjecaja politike. VSTV je dio političkih struktura koje su konektovane na sve tri vladajuće stranke. Ja se bojim da je to bilo jedno šahovsko nadigravanje između SNSD i SDA. SDA je bila najvažnija stvar da sklone gospođu Tadić, jer je ona procesuirala njihove ključne kadrove. Očekivali su da na čelo dođe Bošnjak, ali ih je neko mangupski prevario. Uspjeli su smijeniti Tadić, ali su dobili tužitelja na kojeg će imati još manje uticaja“, istakao je lider SBB BiH u “Danu uživo” na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare