Radončić i Izetbegović stigli u Neum

Vijesti 27. jan. 202218:01 > 18:116 komentara
Podijeli:
Izvor: Bakir Izetebgović u Neumu (N1)

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u večernjim satima stigao je u Neum gdje će se nastaviti pregovori uvezi sa izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, javila je reporeterka N1. Također, u jedini bh. grad na moru došao je i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kao i posebni američki izaslanik Matthew Palmer.

Podsjećamo, sudjelovanje u nastavku pregovora potvrdio je prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović i Izetbegović, o čijim stajalištima i zavisi hoće li biti kompromisa i dogovora.

Predstavnici najmanje dvije opozicione stranke odbili su poziv u Neum s različitim obrazloženjima. Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH su takvu odluku pojasnili zahtjevom da se prije izborne reforme osigura deblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz entiteta Republika Srpska, dok su predstavnici Naše stranke poručili kako ne žele sudjelovati u razgovorima koji ignorišu njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

Izvor : Matthew Palmer u Neumu (N1)

“Jasno je da opcija građanske BiH nema šanse u Neumu pa nema smisla ni da mi idemo tamo”, kazao je novinarima u četvrtak član predsjedništva NS-a Predrag Kojović, nakon sastanka s posebnim američkim izaslanikom Matthewom Palmerom i direktoricom pri službi za vanjske poslove Europske unije (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda, koja je u savezu sa SDP-om i NS-om, ipak će ići u Neum jer želi vidjeti što se tačno nudi i kakvo je stajalište međunarodne zajednice.

“Bojimo se sastanaka Čovića i Izetbegovića iza zatvorenih vrata, oni su nam nanijeli toliko zla“, kazao je Konaković novinarima.

Izetbegović je, nakon pregovora vođenih u srijedu, potvrdio kako su pozicije pregovaračkih strana nepromijenjene, ali očekuje da bi u Neumu moglo biti napretka “uz dozu odgovornosti” pojašnjavajući kako od HDZ-a BiH očekuje da pristane na reviziju mehanizama blokade donošenja odluka u tijelima vlasti, koji su sada na raspolaganju, a posebno onih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu”, kazao je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar