Radončić o propalim pregovorima: Nikakvog “zavrtanja ruku” nije bilo

Vijesti 28. mar 202218:10 > 18:41 1 komentar

Lider SBB BiH Fahrudin Radončić danas je za N1 govorio o političkim odnosima u BiH nakon što je propala treća runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Radončić je kazao da nikakvog "zavrtanja ruku" nije bilo.

Ko je kriv zašto su pregovori propali?

Vi ste vidjeli da su najviši predstavnici EU, gospođa Eichorst i ambasador Murphy, kada su se obraćali novinarima precizno naglasili da najveću odgovornost snose SDA i HDZ. Mislim da i jeste tu najveća odgovornost. To su dvije stranke koje su 7-8 godina između sebe bilateralno pregovarale. One su ukrale dosta vremena i sebi i drugima da se harmonizira stanje u FBiH, da dobijemo bolje bošnjačko-hrvatske odnose. Mislim da najveća krivica jeste na njima, ali ne znači da je podjednaka“, kazao je Radončić na početku razgovora.

Na pitanje da komentariše navode o tome da je “Dodik bio sretan” jer su pregovori propali, kazao je:

Gospodin Dodik je bio naravno sretan jer njegova teza je od početka brutalna o Bošnjacima, da su kako on to pežorativno kaže muslimani krivi što ne funkcioniše BiH. On je propast ovih pregovora i tako komentarisao. Njega raduju loši hrvatsko-bošnjački odnosi, on zato neće da prihvati indirektan način izbora da se članovi Predsjedništva biraju kao u Italiji ili Njemačkoj, nego želi da stalno drži sukob između Bošnjaka i Hrvata, na način “nas se iz RS to ne tiče”. Tiče vas i ticati će se. Šteta je da je međunarodna zajednica sama pristala na Dodikov ultimatum “nemojte nas u to petljati” i mislim da bi se tu neke stvari mogle korigovati“.

“Zamislite situaciju: RS izabere svog člana Predsjedništva, on je odmah ušao u mandat. Šta se dešava sa ovom dvojicom? Dalje, kao što blokiramo izbor predsjednika FBiH, neko sutra može blokirati izbor člana Predsjedništva u FBiH. Ne možemo ući ni po trečem osnovu, da se biraju na različit način i da imaju različit nivo legitimiteta i pristati na taj indirektni model”, poručio je Radončić.

S obzirom da je nakon pregovora bilo kritika na račun od nekih učesnika zbog “izdaje”, Radončić je kazao:

Gospodin Konaković je najgore prošao kada je navodna “izdaja” u pitanju, a to je zaista sramotno za bilo koga ko je učestvovao u pregovorima gdje su bili medijatori iz Washingtona i Brisela, nazivati izdajnikom jer su to dobronamjerne diplomatske adrese koje ne bi dozvolile nikome da se tako ponaša. Mi smo odgovorni prema svojim biračima. Ja sam već rekao, ne može ljevica reći da ne učestvuje u pregovorima i onda smo ja i gospodin Konaković branili poziciju Ostalih i građanskih stranaka. Ko ne želi da pregovara, ne zna šta je politika i bavi se jefitnim poenima i populizmom“.

“U ratu se mora pregovarati, a kamoli…”

Radončić je poručio da su Komšić i Nikšić morali biti u istoj prostoriji sa Čovićem i Izetbegovićem.

Sutra treba da se održe pregovori između ruske i ukrajinske delegacije, u ratu se mora pregovarati, a kamoli kada se nešto tiče ustava vaše zemlje i izbornog zakona. Morao je gospodin Komšić i gospodin Nikšić biti u istoj prostoriji sa Čovićem i Izetbegovićem, a tu su vjerujte padale veoma teške riječi i isto tako ući u salu i reći im koja rješenja nude. Ovdje nije samo stvar da vi odbijete prijedloge koje nudi hrvatska strana, nego da budete interaktivni i kažete “Mi nudimo to i to”. U tom smislu mislim da su napravili grešku, a ne mi koji smo otišli da pregovaramo“.

Dodaje da “zavrtanja ruku” nije bilo.

“Razgovori su vođeni u jednoj velikoj sobi, pa onda su se dijelovi razgovora vodili na način da se razgovara “u četiri oka” sa svima. Odgovorno tvrdim da tamo gdje sam bio ja, a bio sam svugdje, nije bilo nikakvog zavrtanja ruku”.

O povlačenju EUFOR-a?

“Ne, takva opcija se nije ni spomenula. Jedino što strani medijatori žele i rade; oni su iz najboljih rješenja, domaćeg političkog faktora, bili medijatori da to prezentiramo na velikom ekranu. Pritisaka u smislu zavrtanja ruku, pogotovo ove prijetnje o povlačenju EUFOR-a nije bilo”, kazao je Radončić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare