Radončić: Pokušaji urušavanja BiH u NSRS ostavit će velike ekonomske posljedice

Vijesti 11. dec 202107:58 2 komentara
N1

Lider SBB-a Fahrudin Radončić oglasio se nakon što su u Narodnoj skupštini Republike Srpske jučer usvojeni zaključci kojima se otvara put za povrat nadležnosti sa države na ovaj entitet. Istaknuo je kako očekuje adekvatnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice.

“Današnja (op.a. jučer) sjednica Narodne skupštine RS, osim što predstavlja još jednu u nizu predstava za javnost u manjem bh. entitetu, jasan je dokaz nemoći i slijepe političke avanture režima koji predvode SNSD i Milorad Dodik. Međutim, osim Dodikovog avanturizma, sjednica NSRS predstavlja i grubo kršenje Ustava države Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pokušaj destrukcije temeljnih državnih institucija Bosne i Hercegovine, poput Oružanih snaga, VSTV-a ili Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje istih entitetskih, predstavlja direktan atak na ustavni poredak naše države, koji će biti osujećen”, napisao je Radončić.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu, dodaje on, “da su vlasti manjeg bh. entiteta svojim antidržavnim, antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem odavno prešle crvenu liniju”, SBB, kako je naveo,  “očekuje adekvatnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice”.

“Bez obzira na sve navedeno, poručujemo i Dodiku, ali i svim faktorima koji su spremni raditi na destabilizaciji naše zemlje, da je Bosna i Hercegovina država koja postoji hiljadu godina i da će kao takva, u međunarodno priznatim granicama s tri konstitutivna naroda i svojim građanima, nastaviti postojati. Jalovi pokušaji urušavanja BiH u NSRS doživjet će propast, ali, na žalost građana entiteta RS i svih u BiH, ostavit će velike ekonomske posljedice. Stoga, pozivamo sve one koji danas i prethodnih mjeseci sudjeluju u pokušaju destabilizacije BiH da to prestanu činiti te da se posvete rješavanju nagomilanih ekonomskih problema, problema korupcije, nepotizma i sveopćeg beznađa”, poručio je Radončić.

Podsjećamo, na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojena je Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o prijenosu nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare