Radončić: Turković, Cikotić i Podžić se uopće ne vide

Vijesti 16. mar 202114:41 > 14:57 2 komentara
N1

"Prije tačno godinu dana, na zaista traumatičnom početku pandemije i korona krize, kao Bosna i Hercegovina, imali smo koordinirani odgovor na pandemiju. Sanitarni timovi bili su na granicama, Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spasavanje je bilo više nego aktivno, brinuli smo o blagovremenoj nabavci medicinske opreme, lijekova i donacijama, vodila se evidencija o svakom oboljelom i kontroli da budu u samoizolaciji... Bio je zabranjen međugradski autobuski saobraćaj, okupljanja, imali smo mnogo više drugih mjera i manje umrlih", ispričao je lider SBB-a Fahrudin Radončić, ovrćući se na pandemiju koronavirus u BiH.

Sve mjere su bile, kako je rekao, koordinirane na novou Bosne i Hercegovine preko Vijeća ministara i vladama Federacije BiH i Republike Srpske i svih deset kantona.

“Aktivirali su se krizni štabovi. Ujedinjeni su zdravstveni, s aktivirani su i svi policijski resursi, čak i dio pripadnika Oružanih snaga BiH.
Vijeće ministara je više puta sedmično održavalo hitne telefonske sjednice i trenutno je rješavalo probleme. Održavala se, makar putem Ministarstva sigurnosti BiH i mene, odlična operativna veza i sa Predsjedništvom BiH i svim njegovim članovima. Danas, na veliku žalost i sramotu, nema nikakve aktivnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine”, naveo je Radončić.

Turkovićka, Cikotić i Podžić, istaknuo je, se uopće ne vide i nemaju ili ne žele da pokažu kapacitet medijacije i agilnosti u samom Vijeću ministara i prema svojim kolegama u njemu.

“Ministri iz SNSD-a i HDZ-a kao da namjerno žele da kompromituju bilo kakvu potrebu postojanja državnog nivoa u rješavanju historijske krize koja postaje kataklizmična. Zato pozivam Turkovićku, Cikotića pa i Podžića, da se hitno pokrenu. Ako ministar Cikotić nije upućen kako je moguće da Vijeće ministara BiH mnogo bolje i uspješnije radi i koordinira, gospođa Turković i Podžić znaju – bili su i sjedili pored mene, međusobno smo koordinirali i pokretali i dinamizirali brži i odgovorniji rad VM”, istaknuo je.

Za kraj je poručio da Bošnjaci nemaju drugog izbora u situaciji masovnog umiranja i prekasne nabavke i dolaska većih količina vakcine, nego da javno zatraže da njihovi predstavnici napokon adekvatno reagiraju i makar približno djeluju kako se to činilo prije jedne godine.

TURKOVIĆKA, CIKOTIĆ I PODŽIĆ SE MORAJU AKTIVIRATI: Prije tačno godinu dana, na zaista traumatičnom početku pandemije i…

Posted by Fahrudin Radončić on Tuesday, March 16, 2021

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare