Radović: Inflacija će dogodine “pojesti” jednu do dvije plate građana u RS

Vijesti 02. nov 202113:43 0 komentara
N1

Članovi Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) na zajedničkoj konferenciji za medije su, govoreći o rastu cijena istakli da će inflacija dogodine "pojesti" jednu do dvije plate građana u Republici Srpskoj.

Jelena Trivić iz PDP-a upozorila je da su javna preduzeća gubitaši.

“Što je porazna činjenica, ta preduzeća su visoko politizovana, imamo v.d. – ove koji se drže da bi ispunjavali želje komiteta”, navela je Trivić.

Trivić dodaje da bi putem dividende javna preduzeća u budžet trebala uplaćivati između 150 i 200 miliona KM godišnje, a tvrdi, uplaćuju 25 miliona KM. Podsjetila je i na loš standard građana zbog poskupljenja.

“Sindikalna potrošačka korpa je 1.954 KM, a prosječna plata 926 KM. To jasno ukazuje na pad standarda stanovništva”, ističe Trivić.

Državni neprijatelj broj jedan je korupcija, ističu u opoziciji.

“Dug je teret koji je isto kao da plivate sa dva trga na nogama”, kaže Trivić govoreći i o lošoj politici zaduživanja aktuelne vlasti u RS.

Od 275.000 zaposlenih, za 30.000 radnika se ne uplaćuju doprinosi, iznijela je PDP-ova poslanica na press konferenciji u Banjaluci.

“Da li će te ljude nahraniti politička pitanja koja ovih dana servira aktuelna vlast?”, upitala je Trivić.

Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS apostrofirao je da vlast vodi lošu ekonomsku politiku.

“Imamo situaciju nekontrolisane inflacije. Ona je uvezena, ne znamo kako će se kretati. To je opasno za građane. Vlada nije donijela nijednu mjeru da se ta inflacija ublaži. Svako to poskupljenje, rast inflacije znači siromašnije naše građane. Ona će da osiromaši građane u 2022. godini za jednu do dvije plate”, naveo je Radović.

RS uvozi ulje, šećer, brašno, meso, gorivo, pšenicu, kaže Radović. Sve je to poskupilo.

“Uobičajene mjere su da Vlada pokuša usporiti rast pojedinih cijena. Mogli su to ograničavanjem marži, ili intervencijom robnim rezervama, ali one kao sto znate ne postoje”, naglasio je Radović.

BDP ima progresivan rast do 2010.godine, i od tada kaže Radović počinje stagnacija.

Inače, u momentu svih poskupljenja Republika Srpska nema zaliha. Na to da RS nema ni litru ulja, ni litru goriva u rezervi upozoravali su i iz Udruzenja potrošača, koji su tražili da se na neki način spriječe potresi na tržištu zivotnih namirnica.

Javno preduzeće “Robne rezerve”, koje je ranije imalo kakve-takve zalihe, završilo je u stečaju, dok iz resornog ministarstva navode da kontinuirano prate stanje na tržištu RS i, kako kažu, u slučaju primijećenih poremećaja predložiće Vladi donošenje mjera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!