“Raduju se parama, žale zbog načina, strahuju zbog manjka vremena…”

Vijesti 09. jun 202219:42 0 komentara

Pokrenute se sve javne nabavke. ovjerene političke stranke i nezavisni kandidati. Uskoro i ovjera koalicija. Uspješno lansirana aplikacija za elektronsku prijavu državljana BiH u inostranstvu. Zadovoljni su u Centralnoj izbornoj komisiji do sada urađenim, uprkos brojnim opstrukcijama i blokadama. Ipak i dalje ostaje mogućnost problema na terenu.

“Jedna aktivnost koja nam se uvijek pomalo izmakne kontroli da budem iskren jeste onaj dio izbornog procesa kada nakon štampanja glasačkih listića šaljemo ih na adrese naših birača u inostranstvo. Evo sad imamo novac i još ima stresa, još nismo ni mi svjesni, čak se ne možemo uslovno rečeno ni radovati, radujemo se kao djeca što smo dobili novac, koji nije naš to je novac poreskih obveznika i žalosno je što je neko morao posegnuti za ovlaštenjima iz međunarodne zajednice a pune su nam institucije preko puta odavde dvjesto metara koji itekako dobru plaću primaju”, rekao je Ahmed Šantić, član Centralne izborne komisije BiH.

Predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović, posebno je zahvalio visokom predstavniku, čije odluke su i omogućile pripremu i održavanje izbora, dok član CIK-a Vlado Rogić, lično nije htio komentarisati Schmidtovu odluku, poručuo je da je kao legalista prihvata.

“Pozdravit je dobijanje novca a kako je i koliko je proteklo vremena da se to dogodi ostaje nam za žaljenje, mnoge stvari ostaju za žaljenje u BiH, ne samo ova odluka, za žaljenje je i nedonošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona. Tako da ima tu mnog štošta o čemu mi kao profesionalci ne možemo govoriti”, rekao je Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH.

Šta nakon izbora? Da li će se izborni rezultati moći implementirati? Da li očekuju politički pritisak kada dođe do rješenja koja će morati donositi u dijelovima Izbornog zakona koji su osporeni pred Ustavnim sudom BiH, članovi CIK-a nisu željeli komentarisati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH
((Mi ćemo natojati da apsolutno ispoštujemo sve ono što je u Zakonu i podzakonskim aktima koje je donijela CIK propisano, da bude na vrijeme, kvalitetno, ja sam apsolutni optimista da sada kada imamo sredstva da ćemo izborni proces s naše strane učiniti maksimalno profesionalnim i u interesu građana BiH.))

Izazov će biti i nadzor izbornog dana, sprječavanje malverzacija, krađa, s obizorm na to da je i svaki pokušaj tehničkih izmjena Izbornog zakona u državnom Parlamentu propao. OSCE je već krenuo u pripreme. Na terenu će biti međunarodni posmatrači.

Kathleen Kavalec, ambasadorica OSCE u BiH
((Radićemo s tužiteljima, kako bi osnažili veze, da sa službenicima CIK-a rade na otkrivanju izbornih prevara, procesuiranja, obrade, zajedno da rade policija, tužiteljstvo, sudovi. Isto tako održat ćemo i konferenciju uskoro kojoj će prisustvovati stručni ljudi i tu će se razgovarati o ovom pitanju kako bi pomogli da se što bolje uvežu u svrhu sprječavanja izborne prevare.))

OSCE radi s Centralnom izbornom komisijom na mogućnostima poboljšanja integriteta izbornog procesa. MIjenjat će se, primjera radi položaj glasačke kutije, koja bi od ovih izbora trebala biti okrenuta prema biračkim odborima, što do sada nije bio slučaj.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!