Raguž: Ovo je poraz Bosne i Hercegovine

Vijesti 04. maj 202218:21 > 05. maj 2022 19:40 11 komentara

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž kazao je kako su raspisani izbori "poraz Bosne i Hercegovine".

Govoreći u Danu uživo, naveo je da to smatra zbog toga što su izbori danas raspisani po “neustavnom Izbornom zakonu kao i 2018. godine”.

“Tumačiti nešto da se eliminiraju prava politička, ljudska i građanska jednog naroda na jedan način i govoriti da je to to je porez BiH, multinacionalnog i  multietničkog duha BiH, i poraz BiH kao države tri konstitutivna naroda. Sada je pravo pitanje što napraviti sada?”, kazao je.

Naveo je da to njihov prijedlog iz 2014. godine nema nacionalnih prefiksa i ne znači podjela FBiH na “bošnjački i hrvatski dio”.

“Utemeljen je na ekonomsko-administrativnim i parametrima supsidijarnosti po belgijskom modelu. Mi imamo tendenciju centraliziranja svega u Sarajevu, ubijanje načela supsidijarnosti, centraliziranje moći u političko Sarajevo, bošnjačku političku elitu koja od FBiH s ovim današnjim činom počinje proces kreiranja Federacije bošnjačkim entitetom”, rekao je i naglasio kako njihovim prijedlogom ne prave treći entitet već reduciraju broj kantona.

Raguž je kazao kako je Čovićevo pismoe međunarodno zajednici “priznavanje poraza”. Ranije je govorio o Čoviću i za N1 Hrvatska gdje je izjavio kako je “Vlada FBiH najkorumpiranija u historiji, te se nada da će glasači kazniti HDZ”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare