RAK: Izborna šutnja za ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici od subote ujutro

Vijesti 17. feb 202114:35 0 komentara
Anadolija

Regulatorna agencija za komunikacije podsjetila je danas sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštivanja izborne šutnje neposredno prije održavanja ponovnih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica zakazanih za 21. februar, a na osnovu Odluke o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu grada Doboj i Odluke o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora za načelnika Opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica.

U poglavlju 16. Mediji u izbornoj kampanji, Izbornog zakona BiH, u članu 16.11 se navodi: "U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.”

Izborna šutnja počinje u subotu, 20. februara u sedam sati ujutru, a trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje, 21. februara u 19 sati.

Zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima stupa na snagu u petak, 19. februara u sedam sati ujutru, i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje, 21. februara u 19 sati.

Na kraju, Agencija napominje da je medijsko predstavljanje aktivnosti političkih subjekata koji su učestvovali na Lokalnim izborima 2020. godine realizovano tokom izborne kampanje koja je trajala od 16.10.2020. do 14.11.2020. godine, te da u slučaju navedenih ponovljenih izbora, politička kampanja, odnosno plaćeno političko oglašavanje nije dozvoljeno.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!