RAK reagovao na saopštenje Trion Tel-a

Vijesti 23. jun 202115:10 0 komentara
Anadolija

Regulatorna agencija za komunikacije navodi u saopštenju da ova agencija dodjeljuju dozvole za obavljanje djelatnosti operatera javnih elektronskih komunikacijskih mreža, koje mogu biti osnov za građenje i upotrebu infrastrukture telekomunikacijskih mreža, reagujući na saoštenje operatera "Trion tel" d.o.o. Banjaluka u kome su naveli da "RAK pokušava da izbaci Trion Tel sa tržišta po inicijativi Mtel-a".

“Te mreže se upisuju u katastre podzemnih instalacija nadležnih opština, koje imaju informaciju o postojanju telekomunikacijske infrastrukture. Operateri su obavezni da poštuju sve zakonom propisane uslove projektovanja i građenja svojih mreža. Postupak protiv operatera ‘Trion tel’ Agencija je pokrenula po službenoj dužnosti na osnovu prijave podnesene od strane društva Mtel a.d. Banja Luka dana 22.04.2021. godine protiv društva ‘TRION TEL’ d.o.o. Banja Luka radi počinjenja povrede iz člana 114. (Nezakonit rad mreže) ”Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije”, a na osnovu člana 40. stav (1) i člana 46., stav (3), tačka c), d) i e) Zakona o komunikacijama („Službeni glasnik BiH”, br. 31/03, 75/06, 32/10 i 98/12) i člana 4. stav (3), člana 15. stav (9) i člana 25. Pravilnika o postupku rješavanja kršenja uslova dozvola i propisa Regulatorne agencije za komunikacije (“Službeni glasnik BiH”, broj 18/05)”, navodi RAK u saopštenju.

“Agencija je utvrdila da je operater „Trion tel“ prekršio član 14., stav (1) Pravila 66/2012 o obavljanju djelatnosti operatera javnih elektronskih komunikacijskih mreža (“Službeni glasnik BiH”, broj 85/12), a kojim je izričito propisano da se ‘javna elektronska komunikacijska mreža može pustiti u rad samo nakon pribavljene upotrebne dozvole’. S obzirom da operateru ‘Trion tel’ iz Banjaluke nisu izdate građevinske niti upotrebne dozvole za bespravno izgrađenu mrežu na teritoriji Grada Banjaluka, odnosno dijelove mreže, što je potvrđeno u dopisu koji je na zahtjev Agencije dostavilo Odjeljenje za inspekcijske poslove Grada Banjaluka, rad ove mreže predstavlja kršenje pravila i propisa Agencije”, istakli su iz RAK-a.

Agencija navodi da će i dalje nastaviti da prati poštovanje propisanih pravila i propisa u sektoru telekomunikacija na transparentnoj i nediskriminatorskoj osnovi, te preduzimati sve adekvatne mjere u cilju zaštite interesa krajnjih korisnika, kako ne bi došlo do narušavanja ravnoteže na tržištu telekomunikacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!