Razmatranje novih mjera u RS-u, oglasio se Šeranić

Vijesti 03. mar 202116:24 > 16:25 0 komentara
N1

Na današnjoj pres-konferenciji Vlade Republike Srpske istaknuto je kako se epidemiološka situacija u RS pogoršala, posebno u Banjaluci, odnosno za 100 posto je veći rast pozitivnih na korona virus u odnosu na prošle sedmice.

Kako je saopćeno, u Banjaluci je samo danas 121 novozaraženih koronavirusom. Zabrinjavajuće je da je stalan povećan broj pacijenata u svim ambulantama, službi Hitne pomoći širom RS, a pacijenti razvijaju sve teže kliničke slike. Istaknuto je da temperature traju deset i više dana te da se pacijenti svakodnevno moraju liječiti u Covid ambulantama, dok je veći broj pacijenata upućen na UKC RS.

Sa pres-konferencije je poručeno da građani ne poštuju epidemiološke mjere, a da se javila bojazan u Domu zdravlja Banjaluka da će biti ugrožen proces vakcinacije.

Upozorenje je upućeno građanima zbog dosta mlađih pacijenata koji su zaraženi korona virusom i koji razviju tešku kliničku sliku, te da se ponovo vraćaju na hospitalizaciju nakon što su bili upućeni na kućno liječenje.

Kako je navedeno, u UKC-u RS imaju zajednički stav da ako se građani ne budu pridržavali epidemioloških mjera, da će u toj ustanovi biti onemogućeno da pružaju usluge pacijentima koji boluju od drugih bolesti.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković je poručio da ako nastavi trend pogoršane epidemiološke situacije bit će uvođenja novih mjera, a da će se postojeće danas razmotriti. I Zeljković je rekao da bi uspješno tekao proces vakcinacije, nije poželjno da dođe do pogoršanja epidemiološke situacije te je i on naglasio da sve veći broj mladih ljudi razvija težu kliničku sliku.

Kako javlja reporterka N1 koja je pratila pres-konferenciju, sutra će Štab razmatrati nove odluke, a opcija je ukidanja dvoranskih takmičenja, muzike uživo…

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je naglasio kako se razmatra ponovno vraćanje posla od kuće gdje je god to moguće.

Također, komandant Štaba Radovan Višković je uputio pismo lokalnim zajednicima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!