Ramić: SDA neće SNSD-u dati četvrtog delegata, SDP mora odlučiti šta želi

Vijesti 22. nov 202218:48 1 komentar
N1

Edin Ramić, jedan od predstavnika Pokreta za državu, federalni ministar izbjeglih i raseljenih i potpredsjednik SDA za N1 je komentarisao najave da bi ova koalicija SNSD-u mogla "dati" četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine naglašavajući da SDA u tome neće učestvovati. Poručio je da i SDP, s obzirom na to da ima dva poslanika u Domu naroda, mora odlučiti šta želi.

Čeka se rasplet u vezi s izborom broja delegata iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, pa nas je shodno tome zanimalo hoće li Pokret za državu omogućiti tok četvrtog delegata SNSD-u?

“Uvijek se nekako priča vrati na tu nekakvu podršku tom četvrtom delegatu SNSD-u i slično. Mi smo protekle četiri godine imali optužbe nekih stranaka kako je SDA dala tog četvrtog delegata, a ovaj put su te stranke u poziciji da donose tu odluku. Danas nisu nešto previše glasni da objasne koja je šteta ili korist od tog četvrtog delegata. S jedne strane tu je opozicija kojoj je normalno da zbog toga što je njih više poslanici iz Pokreta za državu podrže njihove liste. Isto tako im je normalno da, naprimjer, u Federaciji gdje je opozicionih stranaka manje nego SDA da se izbaci upravo SDA iz vlasti. Oni čak misle da su svojom politikom doprinijeli opoziciji u Federaciji BiH pa očekuju da im se ovi na neki način revanširaju u glasanju za delegate u Domu naroda”, naveo je Ramić.

Dalje je istakao da niko ne treba imati mehanizam potpunoj blokadi.

“S druge strane, imate potrebu da život ide dalje i da formirate nekakve strukture vlasti. Hoće li poslanici Pokreta za državu glasati za svoju listu i na taj način omogućiti SNSD-u četvrtog delegata rizikujući da opozicija ne podrži tu listu ili da se u međuvremenu dogovore da će je podržati ili će poslanici Pokreta za državu glasati za liste opozicije, to će se dogovoriti narednih dana. Stav SDA je da neće učestvovati ni na koji način da se omogući SNSD-u da ima tog četvrtog delegata”, ustvrdio je Ramić.

Jučer su se sastali Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP) i Željko Komšić (DF) na neformalnom sastanku, pitali smo Ramića je li bilo nekih direktiva iz centrale SDA nakon tog jučerašnjeg susreta.

“Sada se daje prostor SDP-u da se izjasne u kojem pravcu će oni sada ići. Izbornim zakonom došli smo u situaciju da SDP ima dva poslanika zbog popunjavanja kluba Hrvata, DF, BH Zeleni i SDA imaju samo po jednog. S obzirom na to da SDP ima dva poslanika i jedan njihov poslanik je predložio listu za Dom naroda i onda se zapravo od njih očekuje da se izjasne šta hoće. Hoće li da na ovaj način omogućimo da SNSD ima četvrtog delegata ili će da se dogovorimo s opozicijom da oni imaju četvrtog delegata ili čak da opozicija glasa za listu Pokreta za državu”, pojasnio je Ramić.

Mišljenja je da ne bi bilo nikakve razlike u funkcionisanju Bosne i Hercegovine ukoliko bi u državnu vlast umjesto koalicije okupljene oko SNSD-a ušla opozicija.

“Imali smo u jednom mandatu Savez za promjene i nismo imali nikakve važne promjene. Onda je došao SNSD, imali smo period blokada. Možda neke poruke nama ljepše zvuče kada ih govori opozicija, a ne SNSD, ali suštinski odnos prema nekim ključnim pitanjima u BiH i poziciji SNSD-a isti. S druge strane, mi bismo trebali konačno napraviti nekakav sistem u kojem ćemo imati predstavnike probosanskih stranaka u Vladi RS i da predstavnici stranaka nebitno iz koje, a koja ima sjedište u Banjaluci, imaju svoje ministre u Vladi Federacije BiH zbog ljudi koji žive u Glamoču, Grahovu, Drvaru, dakle, trebali bismo napraviti takve ustupke jedni drugima, ali u ovom sadašnjem ambijentu to se ne dešava na način da se kreira jedan kompletan paket vlasti na svim nivoima”, naglasio je Ramić.

Pojasnio je i da je Pokret za državu nastao tako što se 10 stranaka usaglasilo o njegovom formiranju i potpisan je sporazum. Kako kaže, ukoliko bi neka stranka predložila vlastitu listu poslanika, a ne usaglašene liste Pokreta za državu onda bi se dovelo u pitanje njegovo postojanje.

“Pokret za državu bi onda ostala jedna lijepa ideja koju su pojedinci iskoristili da bi ostvarili lične ciljeve. A to se trenutno dešava jer pojedinačno pojedini poslanici idu SNSD-u i pregovaraju u svoje ime bez ikakve konsultacije s ostalim stranakama koje su u Pokretu. Dogovor poslanika je bio samo ko će otići kod Milorada Dodika, ali nije bilo nikakvog govora da se usaglasi o čemu će biti riječi, tako da je to već jedan način upitnog opstajanja Pokreta. Ako bi Pokret za državu ušao u vlast u RS to ne bi bila prevara birača ako bismo ušli pod određenim principima – ukoliko bi bila riješena suštinska pitanja važna prije svega za boračku populaciju, a ukoliko bismo tamo ušli da bi neko riješio svoj status, postao ministar i slično onda bi to bila klasična izdaja. Prvenstveno tu mislim na savjetnike koji su aktuelni nakon izbora, a koji ni na koji način nisu dali doprinos izbornom rezultatu”, zaključio je Ramić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare