Rangel u EU parlamentu: Izbori moraju biti održani, EU treba koristiti sankcije

Vijesti 20. apr 202211:59 > 12:56 2 komentara
N1

Izvjestitelj Evropskog Parlamenta za BiH Paoulo Rangel predstavio je Komisiji za vanjske poslove izvještaj o BiH.

“Prije 30 godina počeo je tragični rat u BiH, nakon tri desetljeća svjedočimo napetostima koje onemogućavaju zemlju prema euratlanskim integracijama. Prijete teritorijalnom integritetu zemlje i ustavnom poretku i jednakim pravima svih građana”, kazao je Rangel.

Rangel je napomenuo da izborne reforme moraju biti provedene.

“U ovom izvještaju smo istakli dva ključna problema koja su glavna prepreka u ispunjavanju 14 prioriteta:

Prvo je secesionistička retorika predstavnika političke elite u RS i njihovo povlačenje iz institucija i činjenica da ne postoji volja da se postigne sporazum o reformi izbornog zakona. Rješavanja tih problema omogućilo bi dalje reforme koje se traže u tekstu”, rekao je.

“Zato u nacrtu izvješća tražimo od svih aktera da postignu sporazum o izbornom zakonu. Izbori se moraju održati prema definiranom kalendaru. U izvješću se takođe poziva da Europska Unija iskoristi sve alate koje ima na raspolaganju uključujući i ciljane sankcije protiv destabilizatora. Finansiranje EU IPA fondova se mora strogo definisati pod uvjetom da se predstavnici iz RS vrate u državne institucije. Izmjene Kaznenog zakona koji će kažnjavati negiranje genocida, to mora biti uključeno u Krivični zakon”, kazao je u uvodnom izlaganju nakon čega je započela rasprava u Evropskom parlamentu.

Amandman na Nacrt izvještaja o BiH koji podnosi Rangel imao je zastupnik u EP Dietmar Koster: “Žao mi je što u Izvještaju spominjete koncept konstitutivnih naroda. Mi želimo da bez obzira na etničku pripadnost, svaki čovjek ima ista prava. Jedan čovjek, jedan glas”, kazao je.

Željana Zovko očekivano je podržala koncept konstitutivnosti. “Konstitutivnost je dio Ustava BiH, a opasno je zadirati u temelje jedne države” kazala je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare