Rasprava o kriminalu na sjednici NSRS: “Duplo manje krivičnih djela nego u FBiH”

Vijesti 05. jul 202219:33 2 komentara
N1

Po 100 maraka na plaću od 1. kolovoza trebali bi dobiti uposlenici javne uprave u Republici Srpskoj. Sutra će o tome raspravljati entitetski parlament. Danas u fokusu izvješće o radu Ministarstva unutarnjih poslova.

Kaže se da brojevi vladaju svijetom – počela bi tako jedna od mudrih izreka o statistici koje se čvrsto drži ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Brojevi kažu da je zabilježen pad kriminaliteta u Republici Srpskoj za oko 2%. Ali i da je opšti stepen bezbjednosti daleko povoljniji u odnosu na Federaciju Bosne i Hercegovine.

“U Republici Srpskoj je izvršeno duplo manje krivičnih djela u odnosu na Federaciju Bosne i Hercegovine”, konstatovao je danas Dragan Lukač.

Ili u brojevima 15.756 krivičnih djela u Federaciji Bosne i Hercegovine, a 7.062 u Republici Srpskoj.

Koeficijent rasvijetljenosti u Republici Srpskoj veći je za 21,4%. Za 60% je manje imovinskih krivičnih djela, manje je razbojništava, teških krađa pa i ubistava. 13 u Repubici Srpskoj, u Federaciji Bosne i Hercegovine 21.

I sva su rasvijetljena, stoji u izvještaju. Šta je sa onima iz prošlosti pitali su opozicionari, neraspoloženi za hvale na račun MUP-a.

“Šta je sa ubistvom pokojnog Davida Dragičevića, šta je sa svim onim zloupotrebama, onaj patolog je nestao. Ko su naručioci ubistva pokojnog Krunića, ko je naručilac ubistva pokojnog Milana Vukelića?”, pitao je narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Šta je sa zvaničnicima koji završavaju u policijskim biltenima nakon učešća u tučama – pitanje je koje se takođe moglo čuti. Mediji pišu o obračunu braće državnog parlamentarca i državnog ministra sa predsjednikom Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina. Intersovali su se opozicionari i za imena iz kriptovanih aplikacija.

Opširnije u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare