Rasprava Špirića i bošnjačkih delegata: Hrvati i Srbi se neće imati čemu nadati

Vijesti 15. jun 202212:46 > 13:00 2 komentara
Nikola Špirić (BHRT)

Da li mislite da javnost ne dijeli mišljenje da su Hrvati u Bosni i Hercegovini obespravljeni, pitao je SNSD-ov Nikola Špirić delegate u Domu naroda PS BiH. Kaže ni za Srbe nije dobro da se govori o brojkama.

“Upravu je kolega Bosić kada je rekao unutar Federacije. Ono što je najgora poruka koju i mi Srbi možemo čuti jeste igra brojeva. Ako imamo većinu Bošnjaka u PD-u vi Hrvati, a vi gospodo Srbi se nemate čemu nadati”, rekao je Špirić u raspravi.

Na ovo su reagovali Denis Bećirović, a zatim i Bakir Izetbegović, poručujući da su Hrvati ugroženi u Republici Srpskoj.

“Nije dobro da kolega Špirić lije suze nad sudbinom i Hrvata i Bošnjaka. Bilo bi puno bolje da u bh. entitetu Republika Srpska obezbjedite elementarna prava i Bošnjacima i Hrvatima”, smatra Bećirović.

Izetbegović je ponovio da Hrvati, kako navodi, imaju 100 pozicija više nego što im pripada, te da nisu ugroženi ni u FBiH ni na nivou BiH.

“Ako negdje ima smisla govoriti o tome da Hrvati i Bošnjaci nemaju prava, to je sasvim sigurno, vidi se iz aviona – RS”, rekao je Izetbegović.

Špirić je zaključio da nesporazum ne može biti u FBiH, a da se faktura ispostavi RS.

“Kada god nestane argumenata i volje da se razgovara o problemu koji je na stolu okrenete se ka RS i nastojite da iz daljine pljunete”, zaključio je Špirić.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine usvojen je danas u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Za su glasala četiri delegata iz kluba Hrvata i tri iz Kluba Srba. Protiv je bio cijeli klub Bošnjaka.
Riječ je o zakonu čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, prema kojem se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira po elektorskom modelu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare