Rasprave u BiH na nivou međusobnih, domaćih i regionalnih uvreda

Vijesti 10. sep 202119:36 3 komentara
N1

I dok se s jedne strane jača uvezivanje entiteta Republika Srpska i Srbije, institucije Bosne i Hercegovine i dalje blokirane. Na rješenje čeka i pitanje izmjene izbornog zakona. Krug zainteresovanih za raspravu sve je širi. No, rasprava je daleko od konstruktivne. Trenutno je na nivou međusobnih, domaćih i regionalnih uvreda. Ko je hrvatski Vulin, a ko bošnjački poslušnik? Umjesto obećanog dogovora, stavovi o ovom pitanju, čini se, nikad dalji.

Željko Komšić potvrdio je ponovnu kandidaturu za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, nazvao hrvatskim “Vulinom”, i obećao i dalje zalaganje za građansku državu. Ministar nije dugo čekao da uzvrati.

“Njegov strah od gubitka položaja, nužnom promjenom Izbornog zakona koja bi eliminirala sve oblike diskriminacije i nejednakosti, a osigurala jednakopravnost i ustavnu konstitutivnost, sve je vidljiviji”, kazao je Grlić Radman.

Priliku da izvrijeđa Komšića i zvanično Sarajevo, ni ovoga puta nije propustio Milorad Dodik, član Predjedništva BiH.

“Nađite moje izjave od prije dvije godine kada sam govorio da je Komšić drugi bošnjački član Predsjedništva, da Hrvatima to treba priznati, da Sarajevo nije nikakav multietnički, kosmopolitski grad, nego grad jednog naroda koji je tamo nametnuo svoju kulturu i da tamo dramatično teško žive Srbi, Hrvati, osim Komšića koji zbog toga svog poltronskog odnosa, izdajničkog odnosa prema hrvatskom narodu, ima neku vrstu privilegije”, kazao je Dodik.

Uvrede doživljava i Dervo Sejdić iz udruženja Kali Sara. Stižu sa adrese Hrvatskog narodnog sabora. U službi je bošnjačke politike, koja nikada za njega ne bi glasala. Ovo je uslijedilo nakon što je Sejdić visokog predstavnika podsjetio da osim o konstitutivnim narodima, treba misliti i o gotovo 400 hiljada pripadnika Ostalih.

“Gospoda iz HNS-a bi trebali naravno ako se kako to deklarativno kažu zalažu za evropski put, civilizacijske evropske norme, da svoje stavove prilagode tim demokratskim civilizacijskim evropskim standardima”, kazao je Sejdić.

I već djeluje kao da se ušlo u predizbornu kampanju, a niko nije siguran ni da će izbora biti. Indirektno se prijeti blokadom. Od potpuno različitih prijedloga, ključni pregovarači u procesu ne odustaju. Interresorna radna grupa ne zasjeda. Na čekanju osim suštinskih, i tehničke izmjene Zakona, koje bi osigurale pravednije, transparentnije izbore.

“Mislim da je još uvijek rano govoriti o sustavu elektronskog glasovanja ako uzmete sve parametre sa brojem uređaja koje mi imamo, ali i ako uzmete paramentre i sa pismenošću stanovništva, mislim da nismo još uvijek zreli za elektronsko glasovanje ali u svakom slučaju mogli bismo uvesti novi metod prebrojavanja glasova, odnosno skenere”, izjavio je Vlado Rogić, član CIK BiH.

Za mnoge na političkoj sceni, koji tvrde da su njihovi kandidati godinama bivali pokradeni na izborima – uvođenje novih tehnologija u proces glasanja, bila bi najvažnija izborna reforma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare