Raste podrška predloženim principima za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine

Vijesti 26. jan 202215:10 0 komentara
N1

Nevladine organizacije Vijeće Kongresa Bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće u BiH, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost i Forum parlamentaraca BiH 1990 nastavili su aktivnosti sastanaka sa političkim organizacijama koje imaju svoje zastupnike u PSBIH, naveli su u priopćenju za javnost.

U odvojenim susretima, obavljen je sastanak sa delegacijom NES-a koju je predvodio zamjenik predsjednika Ibrahim Hadžibajrić, Strankom za BiH koju je predvodio predsjednik Semir Efendić i Socijaldemokratama BiH na čelu sa Enverom Bijedićem. Navedene organizacije imaju zastupnike u ZD PSBIH koji će biti na raspolaganju za sve daljnje aktivnosti i saradnju sa nevladinim organizacijama u PSBIH.

Delegacija NES BiH, SBIH i SDBIH jasno su izrazili podršku usaglašenim Principima za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je putem stranice izmjeneustava.com podržalo više od 62.000 građana Bosne i Hercegovine iz domovine i svijeta, kao i desetine drugih NGO (KBSA, Institut za genocid Kanada, Društvo za ugrožene narode, Centar za promociju civilnog društva, Jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija, Udruga Hrvatski dom, Forum građana Tuzle, Mostarski krug).

Politički predstavnici istakli su da ponuđeni Principi mogu biti polazna osnova za okupljanje političkih snaga kojima je prioritetna borba za državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi narodi i građani ostvarivati puna ljudska prava i slobode. Nevladine organizacije ohrabrene su da nastave razgovore i sa drugim političkim organizacijama, prije svih sa onima koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj Skupštini BiH, a koje se jasno suprotstavljaju i ne prihvataju etno-nacionalnu podjelu u BiH.

Kako se u priopćenju navodi, tokom susreta posebna pažnja posvećena je i pitanju rješavanja državne imovine BiH gdje je jasno usaglašeno da je osnov za sve razgovore provođenje pravosnažne presude Ustavnog suda BiH kojom je jasno presuđeno da je država BiH vlasnik državne imovine, te da se o pitanju vlasništva ne može pregovarati, a da se kroz proceduru i odlučivanje u PSBIH treba definirati obim i način upravljanja i korištenja državnom imovinom od strane nižih nivoa vlasti.

Predstavnici NGO izrazili su zahvalnost na dolasku rukovodstvima NESBiH, SBiH i SDBIH, otvorenom razgovoru i opredjeljenosti da se domaćim i međunarodnim zvaničnicima pošalje jasna poruka da je Bosni i Hercegovini mjesto u euro-atlanskim integracijama te da BiH ima pravo biti uređena kao i sve demokratske države u Evropi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!