Rat simbolima: Stvarna podrška sukobljenim stranama ili politika inata

Vijesti 14. maj 202119:43 8 komentara

U Bosni i Hercegovini reakcije na sukobe u pojasu Gaze su različite. Na sceni je svojevrsni rat simbolima, pa se postavlja pitanje je li riječ o stvarnoj podršci stranama u sukobu ili politici inata. Nakon Zenice i u Sarajevu održan skup podrške nevinim palestinskim civilima.

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se u centru Sarajeva kako bi mirnom protestnom šetnjom pružili podršku Palestini usred sukoba s Izraelom. Prije dva dana, skup podrške poslan je i i iz Zenice u znak solidarnosti sa svim nevinim žrtvama i njihovim porodicama

“Znamo dobro šta je kada te neko muči. Kada ti neko ubije dijete, oca ili majku. Četrdeset i četiri mjeseca smo to iskusili u Sarajevu. U Palestini 80 godina to trpe, u lancima su pod velikom nepravdom. Došli smo da podignemo glas na dostojanstven način, da znaju da nisu sami”, kazao je Sanin Musa, učesnik protesta.

No ne misle svi ovako. Palata RS u bojama Izraela kao znak podrške Izraelu i njihovom nastojanju da uspostave mir na bliskom istoku, kažu u kabinetu Željke Cvijanović. Ista poruka poslana i sa zidina starog grada u Trebinju. Vijećnica u Sarajevu, s druge strane, u bojama Palestine, u znak solidarnosti sa svim nevinim žrtvama i njihovim porodicama” , navedeno je je na Twitteru gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. Zastava Palestine i na Starom mostu u Mostaru.

Sukob se preslikao simbolički i na BiH

Sukob Izraela i Hamasa koji je eskalirao ove sedmice preslikao se na simboličkoj razini i na Bosnu i Hercegovinu i ne samo simboličkoj U Predsjedništvu BiH dijametralno suprotni stavovi. Poruke podrške za Izrael s jedne strane, s druge za Palestinu.

“Činjenica je da neki stalno podstrekuju Palestince tamo da dobiju sve. Iz onog što smo mogli čuti, jasno je da je Hamas prvi ispalio te rakete, što je, znajući doktrinu samog Izraela, koji ide za tim da na bilo kakvu provokaciju, pa i minimalnu, odgovori maksimalnim sredstvima, dovelo do ovakve eskalacije”, komentirao je predsejdavjući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džafrović je podsjetio.

“Mi svi u BiH trebamo podržavati ono što je međunarodni zakon i pravo. Dakle, ako je neko istakao zastavu Palestine i dao podršku palestinskom narodu, onda je to na tragu međunarodnih akata. Oni koji ističu neku navijačku ili politiku dodvoravanja, ništa od toga nema. Mi se svi u BiH moramo pridržavati principa i međunarodnih zakona i prava. Samo tako možemo ići naprijed. Poštivanje održivog rješenja koje su dosad utvrdile međunarodne institucije o dvije države (Izrael i Palestina) je ujedno moj i stav Predsjedništva BiH”, naveo je.

Politika inata?

Za predsjednika Palestinske zajednice u BiH, nekadašnjeg ambasadora Palestine, nepostojanje jedinstvenog stava svojevrstan je fenomen, no za za akademika Esada Durakovića, ništa novo. Lobiranje, interesi, politička pozadina ili kako je svom Twitter nalogu zaključila politička analitčaraka Ivana Marić, riječ je politici inata, tipično za BiH, i u kojoj baš i ne vrijede argumenti i činjenice.

“Izraelska zastava na palači RS-a u Banjoj Luci kao znak potpore Izraelu ustvari je vjerojatno provokacija zbog zastave Palestine na sarajevskoj Vijećnici. Znaju li (u RS) da je Izrael prije par mjeseci priznao Kosovo? Znaju li da Rusija podržava Palestinu, a Amerika Izrael”, kazala je Marić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare