Razbijen balkanski “kokain” kartel, optužena 61 osoba

Vijesti 27. sep 202113:04
Izvor: Screenshot

U nezapamćenoj međunarodnoj policijskoj operaciji u kojoj je učestvovalo osam zemalja, razbijen je "balkanski narko kartel" koji je bio zadužen za prodaju kokain širom Evrope.

Tokom ove godine provedeno je niz akcija u kojoj su učestvovale BiH, Španija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija, SAD i Kolumbija, uz koordinaciju Eurpola.

“Ova izuzetno mobilna kriminalna organizacija imala je produžnice aktivne u nekoliko evropskih zemalja, a sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije”, saopćeno je iz Eurpola.

Akcije su rezultirale podizanjem optužnica protiv 61 osobe od kojih su 23 uhapšene. Zaplijenjeno je 2,6 tone kokaina, 324 kilograma maroihuane, 612.000 eura u kešu, devet luksuznih automobila i peter motocikla.

Španski istražitelji su u saradnji s kolegama iz obavještajne slućbe došli do saznja da ovaj kartel priprema eliki uvoz koakina iz Južne Amerike u Evropu na proljeće ove godine. Vršen je nadzor dok su se osumnjičeni kretali naprijed-nazad između Španije i Južne Amerike kako bi okončali uvoz 1,25 tona kokaina. Istraga je ubrzana kada su dva čelnika narkokartela otputovala u Španiju kako bi se pripremili za dolazak pošiljke.

U ranim jutarnjim satima 10.3.2021. službenici španske nacionalne garde su izvršili paralelne pretrese u Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji te uhapsili 13 osoba među kojima su dva glavna čovjeka kartela i policajci koji su s njima sarađivali. Špnaski istražitelji su prekinuli i alternativne tokove prihoda kartela poput proizvodnje i prodaje marihuane i luksuznih automobila.

U nastavku akcije u maju 2021. Nacionalna policija (Policija) u Sloveniji je optužila još 48 pripadnika organizirane kriminalne skupine zbog učešća u distribuciji kokaina i marihuane diljem Evrope. Ukupno 10 ovih osumnjičenih sada je uhapšeno.

U međunarodnoj akciji učestvovali su Federalna uprava policije, Nacionalna policija Španije, USKOK RH, Federalna policija Nhjemačke, Nacionalni ured za istrage Slovenije, Ured za borbu protiv trgovine narkotika SAD i Nacionalna policija Kolumbije.

“Ova Operativna radna grupa bila je dio Europolove strategije za suzbijanje ozbiljnog organiziranog kriminala sa Zapadnog Balkana”, navodi se u saopćenju Europola.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar