“Razgovori s Vladom FBiH o funkcionisanju institucija zbog povlačenja RS”

Vijesti 12. apr 202222:05 0 komentara
N1

Zašto Vlada Republike Srpske nije povukla saglasnosti na sporazume sa Federacijom Bosne i Hercegovine u oblastima pravosuđa, odbrane i indirektnih poreza pitanje je koje su PDP-ovi narodni poslanici Igor Crnadak i Jelena Trivić postavili predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pitanje je prvi postavio Crnadak, ali na njega, zbog negodovanja pojedinih opozicionara, nije bilo jasnog odgovora predsjednika Vlade, osim stava da Zaključcima Narodne skupštine od 10. decembra prošle godine Vladi nije eksplicitno dat rok za povlačenje saglasnosti, već isključivo za predlaganje zakona.

Zbog toga je pitanje ponovila Jelena Trivić tražeći od Viškovića da bude potpuno pecizan.

“Zašto Vlada nije povukla saglasnosti na sporazume sa Federacijom u oblastima u kojima ste rekli da ćete vratiti nadležnosti i zašto u roku od šest mjeseci prema zaključcima Nnarodne skupštine Republike Srpske od 10. decembra prošle godine nemamo zakone kojima se vraćaju nadležnosti na nivo Republike Srpske u oblasti indirektnih poreza i vojske i da li će to do 10. juna biti vraćeno”, upitala je Trivićeva.

“Saglasnost je već povučena i to odlukom Narodne skupštine Republike Srpske. Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske saglasnosti su već povučene”, rekao je predsjednik Vlade Višković upućujući poslanike opozicije koji su u tom trenutku negodovali da to provjere sa pravnicima.

“Druga stvar, nadležna ministarstva rade na izradi novih zakonskih rješenja i Vlada će se, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, tako i ponašati”, rekao je Višković dodajući kako poslanici treba da znaju da je sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuto pitanje “oko uslovno rečeno razgovora po tom osnovu, vezano za dalje funkcionisanje tih institucija onog momenta kad se usvoje ta zakonska rješenja”.

Višković je poslanike napomenuo da ne zaborave da već ima reakcija Vlade po istim zaključcima, aludirajući na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj. Taj je zakon usvojen 10. februara ove godine, kada i Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske, na koji je takođe podsjetio Višković. To zakonsko rješenje je, za razliku od tzv. Zakona o imovini, pred narodne poslanike došao na prijedlog poslaničkih klubova vladajuće većine.

Trivićeva je, komentarišući Viškovićev odgovor rekla kako “jedan od zaključaka kaže da Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu da povuče saglasnost na navedene sporazume”, konstatujući kako to nije urađeno.

“To ne može uraditi Narodna skupština Republike Srpske u ime Vlade, niste to uradili, niste predložili zakone koje ste rekli u roku od šest mjeseci, a i dalje se primjenjuju zakoni koji važe na nivou Bosne i Hercetovine tako da nemojte pričati o tome da ste povukli saglasnosti”, rekla je Trivićeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!