Različito se komentira dolazak novog visokog predstavnika u BiH

Vijesti 27. maj 202122:30 > 23:44 0 komentara

Za novog visokog predstavnika imenovan je Christian Schmidt, političar Hrišćansko-socijalne unije u njemačkom Bundestagu i bivši ministar poljoprivrede, blizak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Njegova dolazak u BiH različito se komentira, kao i njegov legitimitet na funkciji visokog predstavnika.

Visoke predstavnike u BiH bira Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BIH, a potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. U saopštenju Ureda Visokog predstavnika navodi se kako će OHR sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a, ali i da se Ruska Federacija nije složila s ovom odlukom. U komentaru za N1 iz Ambasade Ruske Federacije navode kako je ignorisanje principa konsenzusa flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH.

“Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Daytona. Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH”, naveli su iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Stav svoje zemlje ruski ambasador je i ranije nagovijestio gostujući u programu N1 TV.

Podsjetimo da se kroz NSRS posljednjih mjeseci pokušao osporiti legitimitet međunarodnih predstavnika, tvrdeći kako je samo Carl Bildt imenovan u skladu sa Aneksom 10.

Adnan Huskić, komentira bilo je i ranije presedana.

Što nas očekuje s novim visokim predstavnikom, Huskić se nada da ne postanemo središte konfrontacije Istoka i Zapada.

Nakon isteka mandata Paddyja Ashdowna 2007. godine, Upravni odbor PIC-a donio je odluku o pripremi zatvaranja Ureda OHR-a. Ruska Federacija je insistirala da se ta institucija ukine. Mandat je produžen na godinu dana uz obećanje da se bonske ovlasti više neće koristiti, a godina je potrajala desetljeće jer do danas nije završen program 5+2, uslovi koje BIH treba ispuniti, a što će, kako je rečeno danas i u saopćenju Vijeća za provedbu mira biti prioritet u radu novog visokog predstavnika.

Sam Schmidt kratko je kazao kako je zadovoljan svojim imenovanjem i da će mu biti čast u bliskoj budućnosti posvećeno raditi s međunarodnom zajednicom za budućnost ljudi u Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji. Zahvalio je Valentinu Inzku, ali i kazao kako će se suzdržati od detaljnih primjedbi na političku situaciju u Bosni i Hercegovini do zvaničnog preuzimanja dužnosti 1. augusta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!