Razlog za vakcinaciju protiv sezonskog gripa

Vijesti 20. jan 202118:52 0 komentara

Od 9.400 besplatnih vakcina protiv sezonskog gripa, koje su bile namijenjene za rizične kategorije u KS, gotovo 1.500 je ostalo neiskorišteno. Pitanje je - zašto? Odgovor ne znaju ni nadležni. Vakcinaciju preporučuju, jer kažu – može olakšati i simptome koronavirusa.

Iako su zdravstveni zvaničnici upozoravali javnost kako se ove godine trebamo u što većem broju vakcinisati protiv sezonskog gripa, kako bi se izbjegla situacija u kojoj bi se mogli zaraziti i gripom i Covidom-19 u isto vrijeme, iako je krajem jeseni bila opšta povika na zdravstveni sistem, jer su vakcine kasnile i navodno ih je malo naručeno – na kraju smo došli u situaciju da će samo u KS, po svemu sudeći gotovo 1.500 vakcina protiv sezonskog gripa završiti na infektivnom otpadu, jer nema zainteresovanih za imunizaciju.

“Imam stariju majku koju sam želio vakcinisati protiv sezonskog gripa i jedno vrijeme je bio problem doći do te vakcine. Sad ta informacija da će 1.500 vakcina završiti na infektivnom otpadu zvuči poprilično poražavajuće”, kaže Rijad Konjhodžić, genetičar.

“Imamo problem u segmentu radno sposobnog stanovništva, koji su označeni kao pripadnici rizičnih grupa, to su medijski radnici, zaposleni u obrazovanju i policiji… Uprkos našim apelima, izgleda da nismo uspjeli taj dio stanovništva da motivišemo kako bi se vakcinisali protiv sezonskog gripa”, dodaje Arman Šarkić, PR Dom zdravlja KS.

Pik sezonskog gripa obično je u januaru mjesecu, no i februar, pa i mart mogu biti i te kako kritični, kada je riječ o širenju ovog virusa – upozoravaju ljekari.

“Prema pokazateljima sa terena, nemamo epidemiju sezonskog gripa, s obzirom da je potrebno dvije – tri nedjelje za sticanje imuniteta, još nije kasno za vakcinaciju”, ističe Šarkić.

Od trenutka pojave koronavirusa ostala oboljenja potisnuta su na marginu interesovanja, sve manje se o njima govori, a zdravstveno ugroženi građani – zbog procedura u medicinskim ustanovama i straha da bi se mogli zaraziti koronavirusom, sve češće izbjegavaju odlazak ljekaru.

“To je u neku ruku i normalno, ljudi su bombardovani podacima o koronavirusu, ali za to trebaju odgovorni da nas upućuju – dolazi sezona influence, drugih zaraznih bolesti, o kojima moramo voditi računa”, priča Konjhodžić.

Ljekari napominju još jedan razlog zašto bi se trebalo vakcinisati protiv sezonskog gripa.

“Mi imamo još jedan pokazatelj prema kome su osobe vakcinisane protiv sezonskog gripa, prema našim prvim rezultatima imali dosta blaže siptome Covida-19. Znači, ipak je imunizacija protiv sezonskog gripa veoma bitna”, navodi Šarkić.

Na smanjeno interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa sigurno je uticala i antivakserska histerija, koja je postala intenzivnija sa pojavom vakcina protiv koronavirusa. Kako bi znanje pobijedilo praznovjerje, razum nekompetentnost – moraju se potruditi i sami ljekari u svojim istupima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!