Razloga za slavlje u 2020. su najmanje imali političari

Vijesti 31. dec 202019:29 > 22:37 0 komentara
N1

2020. godinu obilježila je stara migrantska, nova globalna epidemiološka, sa naznakama ekonomske krize, a građanima Bosne i Hercegovine godina iza nas donijela je i nastavak krize sa kojom se nose skoro tri decenije: one političke; na svim nivoima. Čija kulminacija se tek očekuje.

Nije se baš često nazdravljalo u 2020. godini. Razloga za slavlje najmanje su imali političari. Savjet ministara ispunio je tek jedno od 198 obećanja, analiza je Istinomjera. Izostala je realizacija, ali i uobičajna novogodišnja obilata slavlja u institucijama.

Na krilima aktuelnih političkih trendova, neke stranke očekuju smjenu Savjeta ministara. No, prvo bi, i to 11. januara, mogao biti smijenjen predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, SNSD-ov Nebojša Radmanović.

Isto smo čuli iz medija, mi znamo o raznoraznim kombinacijama koje se prave na raznoraznim adresama, ali o tome ćemo govoriti kasnije. Svako onaj ko želi da se igra, da pravi neke većine, mimo većine, jer mi imamo tu priču o takozvanoj entitetskoj većini koja nije većina, jer pet nikako ne može da bude većina od 14, to je jasno svima koji nešto znaju o matematici“, istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

U SDS-u ne komentarišu političku matematiku. Ako bi Nebojša Radmanović bio smijenjen, nezvanično se pominje da bi ga mogao naslijediti novopečeni opozicionar Nenad Nešić. On sam pak, na prste broji poslanike, te za poslije praznika najavljuje eroziju vladajuće SNSD-ove većine u Narodnoj skupštini RS.

Ta većina će već početkom sljedeće godne biti znatno manja“, kaže Nešić.  N1: Iz čijih redova? -“Pa iz redova vladajućih”. N1: SNSD, SP… – “To bi već bilo previše da vam danas kažem”, odgovorio je Nešić.

Konfete, osmijesi, pjesma… Obilježili su pobjedu opozicije u Banjaluci. Novi gradonačelnik, miljenik je društvenih mreža… Jedan od prvih koraka mu je i objava diploma svih zaposlenih u gradskoj upravi, kaže ima i lažnih.

Klinknete na svako ime i dobijete podatak koji vas interesuje. To je ona naša proklamovana politika o transparentnoj gradskoj upravi“, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik banjaluke, PDP.

Podaci su objavljeni, no sajt je pao. Za to vrijeme je SNSD pronašao rješenje: kao odgovor dvadesetsedmogodišnjem Stanivukoviću, na funkciju predsjednika skupštine Grada će dvadesetčetverogodišnji Mladen Ilić iz SNSD-a.

Ja ću svakako sa gradonačelnikom razgovarati o nekim projektima, nemam namjeru da ga ignorišem i da se ponašam kao da on tu ne postoji. To nije fer i nije pošteno prema svim ljudima koji su nas birali“, naglasio je Ilić.

Politička osmosmjerka netaknuta je kada je formiranje nove Vlade Federacije BIH u pitanju. Građani tog dijela Bosne i Hercegovine ulaze u treću kalendarsku godinu u kojoj nisu provedeni rezultati opštih izbora održanih 2018. godine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!