Reakcija Ambasade SAD-a na “pravo na samoopredjeljenje RS”

Vijesti 29. okt 202116:13 > 16:31 2 komentara
Ambasada SAD-a u BiH

"Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom. Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija", kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Dodali su kako bi takve radnje bile neustavne i antidejtonske.

“Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu. Neodgovorno je od lidera da pokušavaju odvući pažnju građana od problema korupcije koja ih sputava, te da zanemaruju provedbu reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve”, poručeno je još.

Vezana vijest

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a istakli su kako će nastavit podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

“Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, zaključeno je u odgovoru za N1.

Također, iz britanske ambasade su poručili kako je “Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno pomaganju građanima BiH da izgrade bolju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj državi sa jakim institucijama. Oružane snage BiH su ključni dio te sigurnosti, i ne postoji zakonski put za jednostrano povlačenje. Priče o otcjepljenju ili poništavanju napretka postignutog zadnjih dvadeset šest godina dovode do podjela i služe samo za odvraćanje pažnje sa napretka po pitanju transparentnosti, otvaranja radnih mjesta i bolje budućnosti za djecu ove zemlje”.

Podsjećamo, u četvrtak je održana sjednica Glavnog odbora SNSD-a na kojoj je usvojen dokument u kojem se navodi da će RS, ukoliko ne dobije svoje vojne formacije i pravosuđe, aktivirati pravo na samoopredjeljenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare