Reakcija Bevande na današnju sjednicu Vijeća ministara BiH

Vijesti 26. maj 202214:55 4 komentara
Fena

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda dao je saopštenje povodom pojedinih medijskih izvještaja u vezi s današnjom sjednicom Vijeća ministara BiH, na kojoj ponovno na tapetu nije bilo rasprave o finansiranju izbora, zbog činjenice da na Kolegiju Vijeća ministara ova tačka nije uvrštena na dnevni red.

“Tijekom trajanja današnje sjednice Vijeća ministara BiH u medijima se pojavila informacija da sam blokirao donošenje odluke o financiranju općih izbora. Od same činjenice da se vijest pojavila dok je sjednica još trajala važnije je što je u javnosti objavljena netočna, neprovjerena i zlonamjerna informacija”, napisao je Bevanda.

Naime, tvrdi on, na današnjim sjednicama odbora, koji su stalna tijela Vijeća ministara i u čijem radu učestvuje, kao ni na samoj sjednici Vijeća ministara nije bilo ni riječi o finansiranju izbora niti je takva odluka bila tema rasprave.

“Tempirano objavljivanje informacija koje se odnose na mene i moj rad traje u kontinuitetu i nije slučajnost, ali još je važnije da se na ovaj način derogira i Vijeće ministara BiH kao institucija koja donosi važne odluke i stvara atmosfera koja ometa normalan rad”, naveo je on.

Istaknuo je i uspjehe.

“Zbog svega toga izražavam posebno zadovoljstvo što je danas jednoglasno usvojen Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2022—2024. godinu čime je ispunjen zakonski preduvjet da Vijeću ministara vrlo brzo iz Ministarstva financija i trezora BiH dostavimo Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu kako bi započela prcedura njegova usvajanja”, navodi Bevanda.

Dodaje da Ministarstvo finansija i trezora nastavlja raditi u skladu sa Ustavom BiH i zakonu, vjerujući da se samo tim putem može doprinijeti boljitku u BiH i neometanom funkciniranju svih institucija.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Kolegija Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda glasao je protiv stavljanja tačke o finansiranju predstojećih izbora na dnevni red, čime je onemogućena daljnja rasprava o ovoj temi.

Na današnji ishod reagovala je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Kako je rekla, usvajanje Dokumenta o okvirnom budžetu je dobra stvar, ali loše je što je ponovo odbijen prijedlog da se posebnom odlukom, u skladu sa zakonom, osigura finansiranje izbora.

“Svima je jasno da se ugrožavaju osnovna demokratska prava građana i pitanje je do kada će građani ovu obstrukciju tolerirati?”, zaključila je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare