Reakcija EU na drugostepenu presudu Mladiću: Ne može biti nekažnjivosti

Vijesti 08. jun 202117:32 > 18:30 0 komentara
Ratko Mladić u sudnici
Reuters

Pravomoćna presuda Ratku Mladiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT) privodi kraju ključno suđenje u novijoj evropskoj istoriji za ratne zločine, uključujući genocid, koje se dogodilo u Bosni i Hercegovini, kazali su iz Evropske komisije.

“Prisjećajući se onih koji su izgubili život, naše najdublje simpatije su s njihovim voljenima i onima koji su preživjeli”, kazali su.

EU očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu pokažu punu saradnju s međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu neovisnost i nepristrasnost.

Poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca proturječe najosnovnijim evropskim vrijednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u počastima žrtava i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata i izgradili trajni mir.

Ovo je preduvjet za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i osnov za njen put ka EU. Također je među 14 ključnih prioriteta Mišljenja Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju nastaviti svoju misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i članovima njihovih porodica. Ne može biti nekažnjivosti, ističu iz Evropske komisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!