Reakcija gradonačelnika Istočnog Sarajeva na “skrnavljenje spomen-ploče Mladiću”

Vijesti 26. nov. 202107:336 komentara
Podijeli:
Izvor: RSE/N1

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da je za sinoćnje "skrnavljenje spomen-ploče na Vracama odgovorno političko Sarajevo, koje je svojim potezima stvorilo histeriju u javnosti".

Ćosić je rekao da ploča nikome nije smetala dok iz Sarajeva nije pokrenuta inicijativa za njeno uklanjanje.

“Ovim je po ko zna koji put pokazana netolerancija prema srpskom narodu i građanima Istočnog Sarajeva. Neka im je na čast! Mi ćemo ploču čuvati, održavati i paziti, a na njihove provokacije nećemo reagovati”, poručio je Ćosić.

Ćosić je naveo da u Sarajevu postoje table koje vrijeđaju srpski narod, ali da nikada nikome od Srba nije palo na pamet da ih uništi ili ošteti.

Sinoć je zelenom farbom prešarana “spomen-ploča na Vracama postavljena u znak sjećanja na vojnu smotru” koju je tu u maju 1992. godine izvršio ratni zločinac Ratko Mladić, ali je očišćena ubrzo.

“Pretpostavlja se da je farba bačena iz automobila, a raskrsnica na kojoj se ploča nalazi pokrivena je video-nadzorom, pa će više detalja o ovom slučaju i počiniocima biti poznato naknadno”, navedeno je iz Srne.

Ploča na Vracama bila je na meti i 17. novembra kada je posuta bijelom farbom.

Nedavno je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu delegata Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da sa ulaza na područje opštine Novo Sarajevo naloži skidanje ove ploče, koju je postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo 2014. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar