Reakcija iz HNS-a nakon oslobađajuće presude Abdiću i drugima

Vijesti 23. maj. 202217:05
Podijeli:
Izvor: N1

Odjel za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora BiH najoštrije osuđuje nepravomoćnu oslobađajuću Presudu Kantonalnog suda u Bihaću protiv optuženih Hamdije Abdić Tigra, Dede Karabegović, Jasmira Topal, Ramiza Ružnić, Indijana Alibegović i Envera Keranović, optuženih za nestanak i ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.

“Kantonalni sud u Bihaću nije donio pravdu za obitelj Šantić, već je produžio agoniju koju ova obitelj proživljava više od 27. godina u traženju istine,” stoji u saopćenju.

“Posebno je nedopustivo da je cijeli proces vođen kao civilno ubojstvo, a ne kao ratni zločin, što on zapravo u stvari i jeste”, poručuju iz HNS-a.

Hamdija Abdić Tigar oslobođen za ubistvo generala HVO-a

“Ova oslobađajuća presuda je dodatno produbila nepovjerenje i pokazala pravnu nesigurnost u postupanje sudova u Bosni i Hercegovini.

Ratni zločin je kazneno djelo koje ne zastarijeva i tražimo od Tužiteljstva i Suda BiH da preuzme ovaj predmet i dovede ga do kraja, karakterizirajući ga kao ratni zločin te da se napokon privedu pravdi i budu osuđeni nalogodavci i izvršitelji.

U protivnom, još će se jednom pokazati da za hrvatske žrtve u Domovinskom ratu i njihove obitelji nema pravde, a cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini bit će uskraćena za pravu istinu o ovom ratnom zločinu, koji ni nakon 27 godina nije rasvijetljen.

Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da pokažu interes za izgradnjom pravne države, doprinesu istini i pomirenju, jer današnja oslobađajuća presuda je još jednom pokazala da Bosna i Hercegovina nije pravna država, odnosno da je država u kojoj su pravda i istina dostupne samo nekima, a hrvatske žrtve ratnih zločina i njihove obitelji će još dugo čekati na pravdu i istinu, ako je uopće i budu dočekale.” kažu iz HNS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar